• 1.png
  • 1a.png
  • 2.png
  • 3.png
  • 4.png
  • 5.png
  • 6.png
  • 7.png
  • 8.png

Konkurs filmowy English in everyday life
(13.04.2023)  

                                                   

                  

Konkurs Angielski dla ZSCKR-ów
(13.04.2023)  

Uczeń naszej szkoły- Bartłomiej Supranowicz  (kl. 4BTL) otrzymał tytuł finalisty w Ogólnopolskim Konkursie z Języka Angielskiego dla ZSCKR-ów prowadzonych przez MRiRW. Zajął on 5 miejsce spośród 29 uczestników 3 etapu, który odbył się w dniu 22.03.2023. W etapie 1 wzięło udział 601 uczniów, w etapie 2 – 108 uczniów. Rywalizacja w konkursie była o tyle prestiżowa, iż został on objęty honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Trzyetapowe zmagania zwieńczone tytułami finalisty na poziomie C1, to ogromny sukces. GRATULUJEMY!

Konkurs - Wielkanocne nakrywanie stołów(03.04.2023)  

Dnia 21 marca 2023 roku z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych odbyła się kolejna edycja Konkursu Nakrywania Stołów. W zmaganiach wzięło udział pięć zespołów z klas żywieniowych i architektury krajobrazu, których zadaniem było ułożenie świątecznego menu, dobranie odpowiedniej zastawy i udekorowanie stołu. Komisja przyznała I miejsce klasie 4PT i 3HT, reprezentowanej przez: Paulinę Walicką, Izabelę Syper, Magdalenę Szczypior i Zuzannę Szczęsnowicz. Przedstawiciele klasy I PT: Julia Mieczkowska, Oliwia Strękowska i 1HT Antonina Marchel, Julia Wieliczko zajęli II miejsce. Uczniowie klasy 3PT Patrycja Kimszal i Paweł Wasilewski i 3HT Weronika Waszkiewicz i Karolina Zajączkowska zajęli III miejsce. Zdjęcia stołów poniżej. 

                                                                                                                Gratulujemy zwycięzcom! 

                                                                                                               Agata Drywulska-Bartyzel, Magdalena Walas

Mamy 1 laureatkę i 3 finalistów
(27.03.2023)  

W piątek 17 marca 2023 r. uczniowie klasy 3PT (Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych) Julia Życzkowska, Patrycja Kimszal, Anita Chartuniewicz i Piotr Zajkowski wzięli udział w XXIV Olimpiadzie Wiedzy o Żywności organizowanej przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego wraz z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu. Uczestnictwo w Olimpiadzie poprzedził dwuletni okres przygotowań. Do ścisłego finału dostała się Julia Życzkowska, która musiała odpowiedzieć na 3 pytania z bloku technologicznego, analitycznego i ekonomicznego. Po pierwszym etapie uczennica uzyskała bardzo dobry wynik i uplasowała się na 2 miejscu. Z racji tego, iż klika innych osób otrzymało ten sam wynik, komisja zadecydowała, iż zostaną doliczone punkty z etapu pisemnego, który był 4 dni wcześniej. Pytania były na prawdę trudne i ostatecznie Julia otrzymała tytuł laureata III stopnia, zaś pozostali uczniowie otrzymali tytuły finalistów. Nagrodą dla wszystkich są indeksy na studia wyższe oraz zwolnienie z etapu pisemnego egzaminu zawodowego. Uczniów do Olimpiady przygotowywał Pan Paweł Siedlecki. 

Całej czwórce serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. 

Po dniu pełnym emocji, udaliśmy się na małą wycieczkę zwiedzając miasto. Odwiedziliśmy takie miejsca jak: Stary Rynek, Katedrę Poznańską, Muzeum Instrumentów Muzycznych, Muzeum Rogala Świętomarcińskiego, Park Cytadela, Galerię Sztuki, Kultury i Handlu Stary Browar, a wieczorem odpoczywaliśmy na Termach Maltańskich. 

 

Paweł Siedlecki

Gotuj z klasą - Etap Wojewódzki
(27.03.2023)  

W piątek 24 marca 2023 r. uczniowie klas gastronomicznych z całego regionu wzięli udział w finale konkursu "Gotuj z Klasą" w Janowie. Uczniowie mieli za zadanie przygotować zupę i główne danie mięsne w oparciu o produkty lokalne. Naszą szkołę reprezentowały uczennice Julia Życzkowska i Małgorzata Wysocka z klasy 3PT (Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych). Pod okiem Karola Okrasy, znanego szefa kuchni Restauracji Plater z Warszawy, przygotowały Zupę Wigierską - wywar rybny z makaronem z mąki gryczanej i zaparzanym surowym pstrągiem oraz danie główne - Kaczka na pszenicy z serem z Wiżajn, na sosie z czerwonej porzeczki, z kapustą z rokitnikiem. 

Konkurs z roku na rok, jak przyznali organizatorzy, cieszy się co raz większym zainteresowaniem a poziom wykonania dań i zaangażowania wzrasta. Potrawy oceniali: wicemarszałek województwa podlaskiego Sebastian Łukaszewicz, radna wojewódzka i dyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Jadwiga Zabielska, dyrektor zespołu szkół Sylwia Sadłowska i jej zastępczyni Joanna Struczewska. Galeria zdjęć z tego wydarzenia poniżej. 

Paweł Siedlecki

3 Szkolny Międzyoddziałowy Konkurs Wiedzy o Przepisach Ruchu Drogowego
(13.03.2023)  

23 marca 2023 o godzinie 8:30 w ZSCKR odbędzie się 3 edycja konkursu wiedzy z przepisów ruchu drogowego.

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie.

Jarosław Rydzewski, Adam Trzyna

Języki obce w szkole
(10.03.2023)  

Zapraszamy chętnych uczniów do wzięcia udziału w wiosennej edycji ogólnopolskiego konkursu z języka angielskiego "Forget-me-not" pod patronatem czasopisma " Języki Obce w szkole"

Zgłoszenia prosimy kierować do nauczycieli języka angielskiego do dn.17 marca

 

Aneta Filipowicz, Sylwia Ostrowska, Eweliina Wyszko