W dniu 12-05-2025 r. z okazji Międzynarodowego Dnia Roślin uczniowie klasy II i III Technikum Rolniczego odwiedzili Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Warszawie. Młodzież poznała pracowników, poszczególne działy instytucji i zasady pracy obowiązujące w pracowni: oceny nasion, fitopatologii, bakteriologii, nematologii, entomologii, herbologii. Uczniowie mogli zobaczyć między innymi: choroby roślin pod mikroskopem, próby na kiełkownikach, a także ocenić czystość nasion rolniczych.
Drugą część wycieczki poświęcona była na zwiedzanie Muzeum Powstania Warszawskiego, w którym uwieczniono tragiczne wydarzenia naszego narodu podczas powstania warszawskiego.
Ostatnie chwile w stolicy upłynęły na spacerowaniu po Starym Mieście. W czasie wycieczki młodzieży towarzyszyli opiekunowie: Pani Jolanta Grabek, Teresa Iwanowska Łabędzka.
Dnia 12 maja 2025 r. odbył się w Naszej szkole już V Międzyoddziałowy Konkurs Wiedzy o Przepisach Ruchu Drogowego. W konkursie brali udział uczniowie sześciu klas: 3BT, 2HT, 2BT, 2HT, 4BT, 2ABB.
Tradycji stało się zadość i konkurs wygrałuczeń kierunku mechanizacji rolnictwa i agrotroniki z 4BT – Milanowski Jakub (51 punktów). Drugie miejsce zajął uczeń z 3BT – Zajączkowski Michał (47 punktów), a zaskoczeniem było wysokie trzecie miejsce przedstawiciela kierunku architektury krajobrazu z klasy 3HT – Kuźnickiego Filipa (45 punktów).
Pytania, jak co roku, wymagały dużej wiedzy i szybkiej analizy pytań.
Zdobycie już połowy punków z maksymalną liczbą 77 pkt. świadczyło o dużej wiedzy uczniów biorących udział w konkursie.
Z analizy statystycznej średni wynik wszystkich uczestników wynosił 45,1% to bardzo przyzwoity rezultat.
Laureatom gratulujemy i do zobaczenia na kolejnych zmaganiach z przepisami ruchu drogowego.
Za nami IX edycja ogólnopolskiej akcji „Sprzątamy dla Polski”. Tym razem wzięli w niej udział uczniowie klas:2 FT, 2 LT, 3 PT oraz 2 ABB wraz z wychowawcami: P. Karoliną Chmielewską, P. Martą Witkowską, P. Eweliną Wyszko i P. Adrianem Góralem.
Wiosenne sprzątanie organizowane jest w związku z obchodami Światowego Dnia Ziemi, który przypada 22. kwietnia. W trakcie spaceru i godzin wychowawczych młodzież miała okazję uczestniczyć w pogadankach na temat tego, jak ważne jest dbanie o środowisko naturalne i ograniczenie negatywnego wpływu człowieka na przyrodę.
Cieszymy się, że w naszym najbliższym otoczeniu śmieci jest coraz mniej. Świadczy to o tym, że rośnie nasza świadomość proekologiczna i radość z obserwacji otaczającego nas krajobrazu.
Serdecznie dziękujemy i zapraszamy na październikową X edycję :)
Kolacja Miłoszowska odbyła się w niedzielę (13 kwietnia) w Dworze Miłosza w Krasnogrudzie. Na stole pojawiły się wyjątkowe dania inspirowane kuchnią litewską i regionalną. Goście mogli delektować się smakami przygotowanymi przez Marzenę Karawiecką, mistrzynię lokalnych, słodkich przysmaków, Marcina Budynka z restauracji Tawerna Fisza w Augustowie, Bogdana Mroza z restauracji Tatarak w hotelu Loft 1898 w Suwałkach oraz Koło Gospodyń Wiejskich. Wśród potraw znalazła się m.in. ekologiczna pszenica z warzywami i papryczką chili z mleczkiem kokosowym oraz gulasz z jelenia z warzywami, przygotowany przez Bogdana Mroza.
Katarzyna Bosacka, współorganizatorka kolacji, opowiedziała o swojej pasji do literatury i kulinariów.
- Co roku na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy wystawiam kolacje literackie. Zaczęło się od kolacji Mickiewicza, potem był Sienkiewicz, Gombrowicz, Szymborska, a teraz przyszła pora na Miłosza – mówiła Bosacka. Dzięki tym wydarzeniom udało się zebrać znaczną kwotę na cele WOŚP – ostatnia licytacja przyniosła aż 12 tysięcy złotych.
Kolacja miała także wymiar edukacyjny. Goście mieli okazję posłuchać opowieści o Czesławie Miłoszu, jego życiu, twórczości i wpływie na literaturę. Zwiedzanie obiektu oraz liczne anegdoty zapewnili gospodarze Dworu Miłosza, Małgorzata i Krzysztof Czyżewscy.
Młodzież z Zespołu Szkół Kształcenia Rolniczego w Suwałkach pod opieką Marty Urbanowicz pomogła w obsłudze, co dodało temu wieczorowi dodatkowego uroku.
W dniu 11 kwietnia 2025 r. w naszej szkole odbył się apel poświęcony pamięci Polskich Bohaterów – ofiar Zbrodni Katyńskiej z 1940 roku, zamordowanych w Katyniu, Charkowie, Miednoje i Bykowni.
W atmosferze zadumy cała społeczność szkolna oddała hołd tysiącom polskich oficerów, policjantów i przedstawicieli inteligencji, którzy zostali brutalnie zamordowani przez sowieckie NKWD. Wspólna refleksja nad losem tych, którzy oddali życie za Ojczyznę, pozwoliła nam głębiej zrozumieć wagę suwerenności i wolności, a także bolesną prawdę, którą przez dziesięciolecia próbowano ukryć.
Apel był nie tylko formą upamiętnienia, ale także ważną lekcją historii i patriotyzmu – przypomnieniem, że za każdą z ofiar kryje się człowiek z własnymi marzeniami, rodziną i nadziejami na przyszłość.
3 kwietnia odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne w ramach projektu „Stawiam na drób”, organizowane przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka. Spotkanie miało na celu promowanie drobiu jako wszechstronnego i wartościowego składnika w kuchni. Uczestnikami byli uczniowie klas gastronomicznych.
Szkolenie rozpoczęło się prelekcją szefa kuchni, który opowiedział o kulinarnych walorach drobiu oraz wskazał różnice między gatunkami. Dietetyk Judyta Szymkowiak przybliżyła uczestnikom walory dietetyczne mięsa drobiowego. W drugiej części spotkania 20 uczniów technikum żywienia wzięło udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadzone zostały przez profesjonalnych kucharzy z Akademii.
Przygotowane dania były nie tylko ciekawe i kreatywne, ale również pięknie podane i, co najważniejsze, przepyszne!
Na zakończenie uczestnicy warsztatów otrzymali certyfikaty i pamiątkowe fartuchy.
Serdecznie dziękujemy za tę wyjątkową okazję i zapraszamy ponownie!