• 1.png
  • 2.png
  • 3.png
  • 4.png
  • 5.png
  • 6.png
  • 7.png
  • 8.png

Mamy 1 laureatkę i 3 finalistów
(27.03.2023)  

W piątek 17 marca 2023 r. uczniowie klasy 3PT (Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych) Julia Życzkowska, Patrycja Kimszal, Anita Chartuniewicz i Piotr Zajkowski wzięli udział w XXIV Olimpiadzie Wiedzy o Żywności organizowanej przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego wraz z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu. Uczestnictwo w Olimpiadzie poprzedził dwuletni okres przygotowań. Do ścisłego finału dostała się Julia Życzkowska, która musiała odpowiedzieć na 3 pytania z bloku technologicznego, analitycznego i ekonomicznego. Po pierwszym etapie uczennica uzyskała bardzo dobry wynik i uplasowała się na 2 miejscu. Z racji tego, iż klika innych osób otrzymało ten sam wynik, komisja zadecydowała, iż zostaną doliczone punkty z etapu pisemnego, który był 4 dni wcześniej. Pytania były na prawdę trudne i ostatecznie Julia otrzymała tytuł laureata III stopnia, zaś pozostali uczniowie otrzymali tytuły finalistów. Nagrodą dla wszystkich są indeksy na studia wyższe oraz zwolnienie z etapu pisemnego egzaminu zawodowego. Uczniów do Olimpiady przygotowywał Pan Paweł Siedlecki. 

Całej czwórce serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. 

Po dniu pełnym emocji, udaliśmy się na małą wycieczkę zwiedzając miasto. Odwiedziliśmy takie miejsca jak: Stary Rynek, Katedrę Poznańską, Muzeum Instrumentów Muzycznych, Muzeum Rogala Świętomarcińskiego, Park Cytadela, Galerię Sztuki, Kultury i Handlu Stary Browar, a wieczorem odpoczywaliśmy na Termach Maltańskich. 

 

Paweł Siedlecki