• 1.png
  • 1a.png
  • 2.png
  • 3.png
  • 4.png
  • 5.png
  • 6.png
  • 7.png
  • 8.png

„Stawiam na drób” z Akademią Kulinarną Marcina Budynka

3 kwietnia odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne w ramach projektu „Stawiam na drób”, organizowane przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka. Spotkanie miało na celu promowanie drobiu jako wszechstronnego i wartościowego składnika w kuchni. Uczestnikami byli uczniowie klas gastronomicznych.

Szkolenie rozpoczęło się prelekcją szefa kuchni, który opowiedział o kulinarnych walorach drobiu oraz wskazał różnice między gatunkami. Dietetyk Judyta Szymkowiak przybliżyła uczestnikom walory dietetyczne mięsa drobiowego. W drugiej części spotkania 20 uczniów technikum żywienia wzięło udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadzone zostały przez profesjonalnych kucharzy z Akademii.

Przygotowane dania były nie tylko ciekawe i kreatywne, ale również pięknie podane i, co najważniejsze, przepyszne!

Na zakończenie uczestnicy warsztatów otrzymali certyfikaty i pamiątkowe fartuchy.

Serdecznie dziękujemy za tę wyjątkową okazję i zapraszamy ponownie!

Marta Urbanowicz,

Regina Renowicka

                  

Kolejna Kolacja Degustacyjna „Suwalszczyzna na widelcu” już za nami

Z wielką radością informujemy, że w wyjątkowej uczcie mieliśmy okazję uczestniczyć „od kuchni”. 

Uczniowie klas pierwszych i drugich o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunkami: p. Martą Urbanowicz i p. Agatą Drywulską-Bartyzel brali udział w przygotowaniu sześciu wykwintnych dań, które serwowane były podczas wydarzenia w Hotelu Loft w „Restauracji Tatarak”.

Marta Urbanowicz,

Agata Drywulska-Bartyzel

                  

index.php/581

,,Giełda Papierów Wartościowych – jak inwestować i pomnażać swój kapitał?”

W tegorocznej edycji IX Konkursu Wiedzy o Ekonomii i Gospodarce organizowanego przez Wydział Humanistyczno-Ekonomiczny Państwowej Uczelni Zawodowej im. prof. Edwarda Szczepanika w Suwałkach, który odbył się dnia 19.03.2025 r. wzięli udział uczniowie naszej szkoły z klas 2HT, 2LT, 2PT, 3FT, 3LT, 4BT.

Do rywalizacyjnego wydarzenia, którego mottem było hasło „Giełda Papierów Wartościowych – jak inwestować i pomnażać swój kapitał?” przystąpiło 12 uczniów z ZSCKR Suwałki, a łączna liczba uczestników ze szkół ponadpodstawowych wyniosła 150 osób.  

Celem konkursu była popularyzacja wśród młodzieży wiedzy z zakresu ekonomii oraz zainteresowanie zjawiskami i procesami gospodarczymi zachodzącymi we współczesnym świecie ze szczególnym uwzględnieniem możliwości, które daje gospodarce rynek kapitałowy.

Ogłoszenie wyników nastąpiło podczas Dnia Wydziału Humanistyczno-Ekonomicznego PUZ w Suwałkach - 2 kwietnia 2025 r.

Znakomite wyniki uzyskała Zaręba Iwona (2PT) zajmując 14 miejsce następnie Dziatkowski Jakub (4BT) uzyskał 15 miejsce i Kibitlewski Mateusz (4BT) zdobył 19 miejsce.

Cieszymy się z osiągnięć naszych uczniów i wszystkim gratulujemy uzyskanych wyników!

Sabina Harasim                       

Finał VI edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego „Gotuj z klasą”. Karol Okrasa przewodniczył jury

Finał, który jak w poprzednich edycjach odbył się 28 marca w Podlaskiej Akademii Kulinarnej, poprzedziły eliminacje szkolne, które trwały od 17 lutego do 7 marca. Odbyły się one w 14 placówkach w regionie. Zadaniem uczniów było wykonanie przystawki w postaci pierogów i dania głównego z obowiązkowym wykorzystaniem wymienionych produktów lokalnych.

Podczas finału nasi uczniowie Igor Chmielewski i Maksymilian Mackiewicz z kl 3PT przygotowali te same dania co podczas etapu szkolnego, pierogi z węgorzem, comber z jelenia w towarzystwie róży z ziemniaka. Jak się okazało, poziom uczniowskich prac był bardzo wysoki, a pomysłowość uczestników ogromna. W komisji konkursowej zasiedli: Karol Okrasa, Grzegorz Krupa, szef kuchni hotelu InterContinental w Warszawie, Iwona Krzyżanowska, zastępczyni dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich i pomysłodawczyni konkursu oraz Karolina Stachnik, dyrektor Gabinetu Marszałka Województwa Podlaskiego.

Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i nagrody, dodatkowo Bogdan Dyjuk zaprosił  uczestników finału na warsztaty kulinarne z Karolem Okrasą, które odbędą się już 5 czerwca w Korycinach.

                                                             Agata Drywulska-Bartyzel