Kolacja literacka z Katarzyną Bosacką dla WOŚP
Bogdan Mróz, szef kuchni Restauracja Tatarak, Domowy wypiek sękaczy u Marzeny, Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek i Kołem Gospodyń Wiejskich, przygotowali kolację w Dworze Miłosza w Krasnogrudzie. Jej organizatorką była Katarzyna Bosacka . Cały dochód został przekazany na rzecz WOŚP .
Kolacja Miłoszowska odbyła się w niedzielę (13 kwietnia) w Dworze Miłosza w Krasnogrudzie. Na stole pojawiły się wyjątkowe dania inspirowane kuchnią litewską i regionalną. Goście mogli delektować się smakami przygotowanymi przez Marzenę Karawiecką, mistrzynię lokalnych, słodkich przysmaków, Marcina Budynka z restauracji Tawerna Fisza w Augustowie, Bogdana Mroza z restauracji Tatarak w hotelu Loft 1898 w Suwałkach oraz Koło Gospodyń Wiejskich. Wśród potraw znalazła się m.in. ekologiczna pszenica z warzywami i papryczką chili z mleczkiem kokosowym oraz gulasz z jelenia z warzywami, przygotowany przez Bogdana Mroza.
Katarzyna Bosacka, współorganizatorka kolacji, opowiedziała o swojej pasji do literatury i kulinariów.
- Co roku na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy wystawiam kolacje literackie. Zaczęło się od kolacji Mickiewicza, potem był Sienkiewicz, Gombrowicz, Szymborska, a teraz przyszła pora na Miłosza – mówiła Bosacka. Dzięki tym wydarzeniom udało się zebrać znaczną kwotę na cele WOŚP – ostatnia licytacja przyniosła aż 12 tysięcy złotych.
Kolacja miała także wymiar edukacyjny. Goście mieli okazję posłuchać opowieści o Czesławie Miłoszu, jego życiu, twórczości i wpływie na literaturę. Zwiedzanie obiektu oraz liczne anegdoty zapewnili gospodarze Dworu Miłosza, Małgorzata i Krzysztof Czyżewscy.
Młodzież z Zespołu Szkół Kształcenia Rolniczego w Suwałkach pod opieką Marty Urbanowicz pomogła w obsłudze, co dodało temu wieczorowi dodatkowego uroku.
Marta Urbanowicz