Pierwsza edycja Konkursu Kulinarnego „Czas na kaczkę” – kulinarne wyzwanie dla młodych talentów
Jak przyrządzić i podać kaczkę, aby osiągnąć kulinarne szczyty?
27 lutego odpowiedzi na to pytanie poszukiwała młodzież biorąca udział w I Ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Czas na kaczkę” zorganizowanym przez p. Martę Urbanowicz i szefa kuchni restauracji Tatarak Bogdana Mroza.
Udział w nim wzięli uczniowie szkół prowadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z Sokołowa Podlaskiego, Rudki, Janowa, Starego Lubiejewa, Karolewa, Sejn, a także gospodarze z Suwałk.
To był wyjątkowy dzień dla młodych kucharzy, którzy musieli zmierzyć się z przygotowaniem potrawy z kaczki. Jak podkreślił Bogdan Mróz szef kuchni restauracji Tatarak przygotowanie tego mięsa nie jest błahą czynnością.
Uczniowie nie mieli łatwego zadania, starając się odtworzyć danie przez niego przygotowane. Młodzi kucharze musieli zmagać się z odtworzeniem dania, które wcześniej zaprezentował pan Mróz, co stanowiło duży test dla ich umiejętności kulinarnych.
Wyniki konkursu „Czas na kaczkę”:
- 1 miejsce ZSCKR Stare Lubiejewo Jakub Jasiński, Szymon Młynarczyk,
- 2 miejsce ZSCKR Karolewo Szymon Alot, Michał Momot,
- 3 miejsce ZSCKR Sokołów Podlaski Julia Brodacka, Paulina Brodacka.
Marta Urbanowicz