31 maja – Światowy Dzień bez Tytoniu
(12.05.2023)
„Uprawiaj żywność, nie tytoń” – pod tym hasłem Światowa Organizacja Zdrowia prowadzi kampanię informacyjną, dotyczącą negatywnego wpływu uprawy i spożycia tytoniu na funkcjonowanie naszej planety.
Czy wiesz, że…
Tytoń uprawiany jest w ponad 120 krajach świata. Na potrzeby tych plantacji każdego roku niszczonych jest ok. 3,5 miliona hektarów ziemi, które mogłyby zostać
wykorzystane do uprawy roślin służących wyżywieniu ludności, zużywane są zasoby wody pitnej oraz niszczona różnorodność gatunkowa roślin i zwierząt. Trzech największych producentów liści tytoniu (Chiny, Indie i Brazylia) odpowiada za ponad 55% światowej produkcji. W ostatnich dziesięcioleciach międzynarodowe korporacje tytoniowe obniżyły koszty produkcji, przenosząc uprawy tytoniu z krajów o wysokich dochodach do krajów o niskich dochodach, gdzie obecnie ma miejsce około 90% upraw tytoniu.
Rekordowa liczba 349 milionów ludzi w 79 krajach stoi w obliczu braku bezpieczeństwa żywnościowego, tzn. brakuje tam żywności dobrej jakości i nie wszyscy ludzie mają do niej dostęp. Wiele z tych krajów wykorzystuje duże obszary żyznej ziemi do uprawy tytoniu zamiast zdrowej żywności!
Dlatego celem prowadzonej przez WHO kampanii informacyjnej jest m.in.:
- mobilizowanie rządów do zaprzestania dopłat do uprawy tytoniu i wykorzystania oszczędności na programy zastępowania upraw, które służą poprawie bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia ludności,
- podnoszenie świadomości w społecznościach uprawiających tytoń na temat korzyści płynących z odejścia od uprawy tytoniu na rzecz rolnictwa zrównoważonego,
- wspieranie wysiłków na rzecz zwalczania pustynnienia i degradacji środowiska poprzez ograniczenie upraw tytoniu.
Nie paląc tytoniu wzmacniasz działania chroniące naszą planetę, a także przyczyniasz się do ograniczenia problemu niedożywienia ludzi na świecie. Wybór jest prosty!
Renata Pałejko – pedagog szkolny