• 1.png
  • 2.png
  • 3.png
  • 4.png
  • 5.png
  • 6.png
  • 7.png
  • 8.png

Warsztaty z Karolem Okrasą
(20.06.2022)

Uczniowie naszej szkoły Justyna Leszczyńska i Filip Słabiński finaliści trzeciej edycji konkursu „Gotuj z klasą” doskonalili swoje kulinarne umiejętności pod okiem mistrza Karola Okrasy. Niecodzienne szkolenie, zorganizowane przez podlaski samorząd, odbyło się w poniedziałek, 13 czerwca, w „Ziołowym Zakątku” w Korycinach.

Uczestnicy spotkania to finaliści konkursu „Gotuj z klasą”, do którego od kilku lat podlaski samorząd zaprasza uczniów szkół o profilu gastronomicznym z regionu. 

Wśród nich byli także zwycięzcy tegorocznej edycji kulinarnych zmagań, dla których to bonus do nagrody głównej – stażu w warszawskiej restauracji Platter mistrza Okrasy.

Karol Okrasa rozpoczynając szkolenie, podkreślał wartość dobrych jakościowo produktów lokalnych, a młodych ludzi zachęcał do eksperymentowania. 

Przygotowane w poniedziałek dania oparto na trzech produktach, których wytwórcy są ujęci na liście prowadzonej przez samorządowe Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego. Była to lokalna wołowina, marynowane grzyby i miód. Ten ostatni produkt pochodził z gospodarstwa pszczelarskiego prowadzonego przez Wiktora Wołoszczuka.

Smaki wzbogacane były też ziołami. Nie mogło być inaczej, skoro: „Ziołowy zakątek” to ponad 1500 gatunków ziół, położonych na obszarze 12 hektarów. Dla młodych adeptów kulinarnej sztuki, była to też okazja, by poznać się z nimi „na żywo”, spróbować płatków róży czy czosnku niedźwiedziego.

Warsztaty kulinarne zorganizowano ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach przedsięwzięcia Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich pn. „Gotuj z klasą - lokalne łamanie przepisów”.

Agata Drywulska - Bartyzel