Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

^Powrót na górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ZSCKR

w Suwałkach

7 kwietnia 2015

Hasłem tegorocznych obchodów jest: „Bezpieczeństwo żywności”.

     Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia. Każdego roku WHO wybiera jako temat przewodni inny obszar priorytetowy ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego.
     W 2015 r. motywem przewodnim kampanii jest bezpieczeństwo żywności. 
Hasło obchodów Światowego Dnia Zdrowia jest jednocześnie tematem przewodnim całorocznych działań w zakresie zdrowia publicznego.
     Tegoroczna kampania ma na celu:

§  zachęcanie rządów do poprawy bezpieczeństwa żywności poprzez przeprowadzanie kampanii zwiększających świadomość ogółu społeczeństwa oraz zwracanie uwagi na bieżące działania podejmowane w tym zakresie;

§  zachęcanie konsumentów do sprawdzania, czy znajdujący się na ich talerzach posiłek jest bezpieczny (zadawanie pytań, sprawdzanie etykiet, przestrzeganie zasad higieny).

      Światowy Dzień Zdrowia jest okazją do uświadomienia rządom, producentom, przedsiębiorstwom handlowym i społeczeństwu jak duże znaczenie ma bezpieczeństwo żywności i jaką rolę każdy z tych podmiotów może odegrać w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, które trafia na talerze konsumentów.
      Bezpieczeństwo żywności, bezpieczeństwo żywnościowe i żywienie są ze sobą nierozerwalnie związane:

§  bezpieczeństwo  żywności  jest warunkiem koniecznym bezpieczeństwa żywnościowego. Ma ono zapewnić konsumentom ochronę przed ryzykiem zatrucia żywności oraz chorobami przenoszonymi drogą pokarmową;

§  niebezpieczna żywność to żywność, która zawiera szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty, priony i substancje chemiczne (występujące naturalnie i wytwarzane przez człowieka).

     Dodatkowymi czynnikami, które zwiększają ryzyko skażenia żywności są: szybkie zmiany zachodzące w produkcji, dystrybucji i  konsumpcji żywności (intensywne rolnictwo, działalność zakładów zbiorowego żywienia, posiłki sprzedawane na ulicy), zmiany środowiskowe, pojawianie się nowych szczepów bakterii i toksyn, oporność na leki przeciwdrobnoustrojowe, większa mobilność ludzi oraz rozwój i globalizacja handlu.

     Niebezpieczna żywność jest przyczyną ok. 200 chorób, szczególnie dotykających niemowlęta, małe dzieci, ludzi starszych i chorych.

     Około 2 mln ludzi rocznie umiera po spożyciu niebezpiecznych produktów żywnościowych i/lub wypiciu skażonej wody.

     Przykładem niebezpiecznej żywności są produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego poddane zbyt krótkiej obróbce termicznej, owoce i warzywa zanieczyszczone np. odchodami zwierzęcymi,  małże zawierające biotoksyny morskie;

     Jakość spożywanych pokarmów (ich skład, świeżość, ewentualne zanieczyszczenia) znacząco wpływa na zdrowie ludzkości,  powoduje powstanie błędnego koła niedożywienia i chorób    (np. zaburzenia rozwoju, biegunki, choroby wirusowe, wyniszczające infekcje, nowotwory, zaburzenia płodności).

     Wg WHO konsumenci powinni kierować się 5 krokami bezpiecznej żywności, które dotyczą przygotowywania i przechowywania żywności:

      - krok 1: Utrzymuj czystość

      - krok 2: Oddzielaj żywność surową od ugotowanej

      - krok 3: Gotuj dokładnie

      - krok 4: Przechowuj żywność w odpowiedniej  temperaturze

        - krok 5: Używaj bezpiecznej wody i żywności

     Źródło: http://pssesuwalki.pis.gov.pl/

     Zajrzyj także do ulotki dostępnej >>>tutaj<<<