Finał VI edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego „Gotuj z klasą”. Karol Okrasa przewodniczył jury
Finał, który jak w poprzednich edycjach odbył się 28 marca w Podlaskiej Akademii Kulinarnej, poprzedziły eliminacje szkolne, które trwały od 17 lutego do 7 marca. Odbyły się one w 14 placówkach w regionie. Zadaniem uczniów było wykonanie przystawki w postaci pierogów i dania głównego z obowiązkowym wykorzystaniem wymienionych produktów lokalnych.
Podczas finału nasi uczniowie Igor Chmielewski i Maksymilian Mackiewicz z kl 3PT przygotowali te same dania co podczas etapu szkolnego, pierogi z węgorzem, comber z jelenia w towarzystwie róży z ziemniaka. Jak się okazało, poziom uczniowskich prac był bardzo wysoki, a pomysłowość uczestników ogromna. W komisji konkursowej zasiedli: Karol Okrasa, Grzegorz Krupa, szef kuchni hotelu InterContinental w Warszawie, Iwona Krzyżanowska, zastępczyni dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich i pomysłodawczyni konkursu oraz Karolina Stachnik, dyrektor Gabinetu Marszałka Województwa Podlaskiego.
Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i nagrody, dodatkowo Bogdan Dyjuk zaprosił uczestników finału na warsztaty kulinarne z Karolem Okrasą, które odbędą się już 5 czerwca w Korycinach.
Agata Drywulska-Bartyzel