• 1.png
  • 1a.png
  • 2.png
  • 3.png
  • 4.png
  • 5.png
  • 6.png
  • 7.png
  • 8.png
(23.09.2024) Warsztaty z produkcji sera w PODR w Szepietowie.

Warsztaty z produkcji sera w PODR w Szepietowie.

(23.09.2024) 

Dnia 17 września uczniowie klasy 3PT  brali  udział w warsztatach w  Podlaskim Centrum Technologii Rolno - Spożywczych przy Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Celem zajęć było przekazanie uczestnikom warsztatów praktycznej wiedzy z zakresu przetwórstwa żywności na poziomie gospodarstwa rolnego.

Uczniowie poznali proces technologiczny przetwórstwa mleka. W ramach przetwórstwa mleka poznali proces wyrobu sera podpuszczkowego. Uczestnicy warsztatów zdobyli również wiedzę z zakresu zachowania bezpieczeństwa i wytwarzania wysokiej jakości żywności.

Brali udział w procesie przetwarzania żywności od przygotowania surowca do powstania pełnowartościowego produktu najwyższej jakości. Zapoznali się ze sprzętem, wyposażeniem linii technologicznych oraz poznali receptury wytwarzanego produktu.

                                                                           Agata Drywulska-Bartyzel