• 1.png
  • 1a.png
  • 2.png
  • 3.png
  • 4.png
  • 5.png
  • 6.png
  • 7.png
  • 8.png

Wyjazd do Stada Ogierów w Kętrzynie
(22.11.2023)

W ubiegłym tygodniu uczniowie klasy 3 LT uczestniczyli w wyjeździe do Stada Ogierów w Kętrzynie. Jest to stado zarodowe z długą historią, ponieważ utworzone zostało w 1877 roku po przeniesieniu ogierów ze Stadniny Koni w Trakenach. Było wówczas jednym z czterech stad ogierów w Prusach Wschodnich i obsługiwało południowo-wschodnie powiaty Prus Wschodnich. Z tego okresu pochodzi kompleks budynków przeznaczonych dla koni. Kętrzyńska stajnia jest jedną z najdłuższych w Europie (mierzy 200 m długości) i ma 59 boksów oraz 73 stanowiska dla koni. Położona jest w centralnej części miasta w sąsiedztwie jeziora miejskiego i kompleksu sportowego „Kętrzynianka”.  

Uczniowie mieli okazję poznać wiele ras koni gorącokrwistych, zimnokrwistych oraz kuców. 

Jerzy Ambrosiewicz, Małgorzata Moroz 

„Test Wiedzy o Rolnictwie Ekologicznym” – etap krajowy
(22.11.2023)

Fabian Gałażyn, uczeń klasy 3 LT został zwycięzcą tegorocznej III edycji „Testu Wiedzy o Rolnictwie Ekologicznym”, która dobyła się w Warszawie. Pokonał pięćdziesięciu dziewięciu uczestników etapu krajowego i zdobył I miejsce oraz liczne nagrody.

Konkurs przeznaczony był dla młodzieży szkół średnich, którego pomysłodawcą jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu wykonujący zadania w zakresie Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zakres tematyczny pytań obejmował szerokie spektrum wiedzy. Począwszy od wiedzy ogólnej, przez technologię upraw, kończąc na znajomości uregulowań prawnych dotyczących rolnictwa ekologicznego. Celem konkursu jest upowszechnianie wiedzy o rolnictwie ekologicznym, kierunkami jego rozwoju. Popularyzacja żywności, jakości ekologicznej oraz problematyki ekologii w aspekcie ekologicznego systemu gospodarowania. Kształtowania wśród młodzieży, świadomości na temat pozytywnego oddziaływania rolnictwa ekologicznego na środowisko.

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

                                                                                                                      Joanna Okrągła

Wyjazd dydaktyczno-krajoznawczy do Kłajpedy.
(15.11.2023)

Kłajpeda (dawniej Memel) to portowe, najstarsze  miasto na północy Litwy, położone nad Zalewem Kurońskim i  znane z niewielkiej, ale urokliwej starówki.  Dnia 27 października 2023 r. podczas jednodniowej wycieczki dydaktyczno – krajoznawczej, uczniowie klasy II technik weterynarii oraz II i V klasy technik architektury krajobrazu mogli podziwiać piękno tego miasteczka. Wczesnym rankiem uczestnicy wyprawy wsiedli do autokaru, aby po kilkugodzinnej podróży przeprawić się promem na Mierzeję Kurońską. Tam w Litewskim Muzeum Morza zapoznali się z licznymi obiektami fauny i flory. Wokół zrewitalizowanej twierdzy pruskiej Kopgalis zwiedzili  ekspozycje  starych statków oraz skansen małej wioski rybackiej. Największą atrakcją, a niemożliwą do zobaczenia  na terytoirium Polski, był pokaz tresury delfinów i fok w nadmorskim Delfinarium. Wyprawa zakończyła się  spacerem po mieście, w kierunku placu teatralnego z XIX-wieczny teatrem,  gdzie z balkonu w marcu 1939 r. po defiladzie wojskowej przemówienie wygłosił Hitler. 

 Opiekunami w tym dniu były Małgorzata Moroz, Magdalena Walas, Joanna Okrągła. Pomimo niskiej temperatury panującej na zewnątrz, ten wyjazd zaliczamy do kolejnych udanych.  

 

Magdalena Walas, Małgorzata Moroz, Joanna Okrągła

Fotorelacja z apelu z okazji 105 rocznicy odzyskania Niepodległości
(13.11.2023)

 

Fotorelacja z apelu poniżej. 


 

 

Sprzątanie grobów
(27.10.2023)

 

Jak co roku uczniowie pod opieką nauczycieli religii porządkowali groby. W pracę w czynie społecznym w bieżącym roku włączyła się klasa 4BT. Wydarzenie miało miejsce 26.10.2023 r. 

Teresa Iwanowska Łabędzka. Wiesław Jurkiewicz 

Święto Chleba
(23.10.2023)

18 października 2023 roku po raz kolejny w naszej szkole zorganizowany został Dzień Chleba. Tym razem jednak w zupełnie nowej odsłonie. Tegoroczne hasło przyświecające wydarzeniu to „Chleb w krajobrazie”. W programie obchodów znalazły się między innymi: degustacja lokalnego pieczywa z pastami; kosztowanie chlebów rodzinnych, które uczniowie wypiekali w swoich domach; wystawa prac konkursu fotograficznego pt. „Pieczywo w naturze”; galeria chlebów kolorowych i innych kształtem oraz zdobionych; konkurs „Szefa kuchni” prowadzony przez Bogdana Mroza – mistrza sztuki kulinarnej, pracującego w restauracji „Tatarak” hotelu „Loft”. Ponadto uzdolniona młodzież naszej szkoły przygotowała program artystyczny pt. „Ponad chleb być może co”, w którym zwróciła uwagę na to, że chleb w naszym kraju jest nie tylko codziennym produktem spożywczym, ale także ważnym symbolem kulturowym.

Za zaszczycenie nas swoją obecnością i dokonywanie ocen w konkursach serdecznie dziękujemy wszystkim przybyłym gościom, a w szczególności: Posłowi na Sejm RP – Jarosławowi Zielińskiemu, przewodniczącemu Rady Miejskiej - Zdzisławowi Przełomcowi, wójtowi Gminy Suwałki - Zbigniewowi Mackiewiczowi, dyrektorowi Centrum Edukacji Nauczycieli- Lidii Kłoczko, zastępcy dyrektora Delegatury Kuratorium Oświaty w Suwałkach - Barbarze Możejewskiej-Warejko. Dziękujemy również reprezentantom licznych firm z branży ogrodniczej i gastronomicznej, a także sponsorom – suwalskim piekarniom i ciastkarniom.

 Laureatom konkursu kulinarnego ufundowała i wręczyła nagrody Dyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Białymstoku – Jadwiga Zabielska. Zwycięzcom gratulujemy!

Dzień Języków Obcych - a.d. 2023
(23.10.2023)