Zajęcia warsztatowe w Szepietowie
(25.04.2022)
W ubiegłym tygodniu zakończył się cykl wyjazdów warsztatowych uczniów klasy 3F4 oraz 3FTH do Podlaskiego Centrum Technologii Rolno - Spożywczych przy Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Jeden z wyjazdów odbył się jesienią ubiegłego roku, dwa kolejne zajęcia warsztatowe odbyły się wiosną. Celem zajęć było
przekazanie uczestnikom warsztatów praktycznej wiedzy z zakresu przetwórstwa żywności na poziomie gospodarstwa rolnego. Uczniowie poznali proces technologiczny przetwórstwa mleka i mięsa. W ramach przetwórstwa mięsa uczestnicy poznali proces wyrobu białej kiełbasy. Natomiast w ramach przetwórstwa mleka poznali proces wyrobu sera podpuszczkowego. Uczestnicy warsztatów zdobyli również wiedzę z zakresu zachowania bezpieczeństwa i wytwarzania wysokiej jakości żywności. Brali udział w procesie przetwarzania żywności od przygotowania surowca do powstania pełnowartościowego produktu najwyższej jakości. Zapoznali się ze sprzętem, wyposażeniem linii technologicznych oraz poznali receptury wytwarzanego produktu.
Joanna Okrągła