
Dzień Chleba, w tym roku obchodzony 24. października, jest świętem na stałe wpisanym w tradycję Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach. Warto dodać, że został zorganizowany już po raz piętnasty. Celem przedsięwzięcia jest zwrócenie uwagi na jakość spożywanego chleba, który stanowi podstawowy składnik naszego pożywienia. Warto zatem poznać techniki jego wypieku, a czasem samodzielnie upiec chrupiący i pachnący bochen w domu.
W przygotowanie Dnia Chleba zaangażowani są przede wszystkim nauczyciele przedmiotów zawodowych oraz młodzież ucząca się na kierunkach gastronomicznych.
Święto Chleba rozpoczęło się krótkim wprowadzeniem dotyczącym bohatera dnia. Uczennica Anna Rutkowska w ujmujący sposób zadeklamowała utwór Cypriana Kamila Norwida „Moja Piosnka”. Następnie sceną zawładnął szkolny chór, który zaśpiewał piosenkę “Tańcuj”. Zgodnie z tytułem nie obyło się bez żywiołowego tańca. Następnie grupa naszych uczniów zaprezentowała scenkę „Obrzęd pieczenia chleba”. Zostaliśmy zaproszeni pod dach Gorczycowej, a uczniowie i nauczyciele mogli na chwilę poczuć atmosferę XIX-wiecznej wiejskiej chaty. Niepowtarzalną grupę artystyczną pod opieką Pana Zbigniewa Masłowskiego stworzyli następujący uczniowie: Gospodyni (matka) – Dominika Waraksa, Jaguś (córka) – Daria Cuper, Kaśka (córka) – Zuzanna Milewska, Hanka (córka) – Weronika Cimochowska, Staszek (syn) – Damian Trzasko, Wicuś (zięć in spe) – Fabian Gałażyn. Na scenie nie zabrakło tradycyjnych akcesoriów związanych z wypiekiem chleba i ubijaniem masła, ludowych przesądów, strojów i – oczywiście – humoru. Poetycką wizję chleba przedstawiły następnie uczennice Hermiona Meller i Izabela Winiarska, które wspólnie wyrecytowały utwór Leopolda Staffa „Chleb”. Ostatnim akcentem uroczystości było wykonanie przez szkolny chór utworu „Kare konie”. Za konsolą czuwał i pieczę nad wszystkim sprawował – jak zawsze niezawodny – Sebastian Gudanowski.
Dzięki pracy Pani Henryki Dębowskiej, Marty Urbanowicz, Agaty Drywulskiej-Bartyzel oraz Reginy Renowickiej cała społeczność szkolna mogła częstować się świeżym, ciepłym, pachnącym, wieloziarnistym chlebem, pieczonym na tradycyjnym, naturalnym zakwasie. Do chrupiącego chleba przygotowano tradycyjne dodatki – smalec i kiszone ogórki. Dzięki dzisiejszemu dniowi uczniowie mieli możliwość poznać proces wypieku tradycyjnego chleba na zakwasie oraz dowiedzieć się, z jakiej mąki należy przygotować ciasto oraz czym wzbogacić wypiek, by był nie tylko smaczny, ale i zdrowy.







