,,Giełda Papierów Wartościowych – jak inwestować i pomnażać swój kapitał?”
W tegorocznej edycji IX Konkursu Wiedzy o Ekonomii i Gospodarce organizowanego przez Wydział Humanistyczno-Ekonomiczny Państwowej Uczelni Zawodowej im. prof. Edwarda Szczepanika w Suwałkach, który odbył się dnia 19.03.2025 r. wzięli udział uczniowie naszej szkoły z klas 2HT, 2LT, 2PT, 3FT, 3LT, 4BT.
Do rywalizacyjnego wydarzenia, którego mottem było hasło „Giełda Papierów Wartościowych – jak inwestować i pomnażać swój kapitał?” przystąpiło 12 uczniów z ZSCKR Suwałki, a łączna liczba uczestników ze szkół ponadpodstawowych wyniosła 150 osób.
Celem konkursu była popularyzacja wśród młodzieży wiedzy z zakresu ekonomii oraz zainteresowanie zjawiskami i procesami gospodarczymi zachodzącymi we współczesnym świecie ze szczególnym uwzględnieniem możliwości, które daje gospodarce rynek kapitałowy.
Ogłoszenie wyników nastąpiło podczas Dnia Wydziału Humanistyczno-Ekonomicznego PUZ w Suwałkach - 2 kwietnia 2025 r.
Znakomite wyniki uzyskała Zaręba Iwona (2PT) zajmując 14 miejsce następnie Dziatkowski Jakub (4BT) uzyskał 15 miejsce i Kibitlewski Mateusz (4BT) zdobył 19 miejsce.
Cieszymy się z osiągnięć naszych uczniów i wszystkim gratulujemy uzyskanych wyników!
Sabina Harasim
Finał VI edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego „Gotuj z klasą”. Karol Okrasa przewodniczył jury
Finał, który jak w poprzednich edycjach odbył się 28 marca w Podlaskiej Akademii Kulinarnej, poprzedziły eliminacje szkolne, które trwały od 17 lutego do 7 marca. Odbyły się one w 14 placówkach w regionie. Zadaniem uczniów było wykonanie przystawki w postaci pierogów i dania głównego z obowiązkowym wykorzystaniem wymienionych produktów lokalnych.
Podczas finału nasi uczniowie Igor Chmielewski i Maksymilian Mackiewicz z kl 3PT przygotowali te same dania co podczas etapu szkolnego, pierogi z węgorzem, comber z jelenia w towarzystwie róży z ziemniaka. Jak się okazało, poziom uczniowskich prac był bardzo wysoki, a pomysłowość uczestników ogromna. W komisji konkursowej zasiedli: Karol Okrasa, Grzegorz Krupa, szef kuchni hotelu InterContinental w Warszawie, Iwona Krzyżanowska, zastępczyni dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich i pomysłodawczyni konkursu oraz Karolina Stachnik, dyrektor Gabinetu Marszałka Województwa Podlaskiego.
Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i nagrody, dodatkowo Bogdan Dyjuk zaprosił uczestników finału na warsztaty kulinarne z Karolem Okrasą, które odbędą się już 5 czerwca w Korycinach.
Agata Drywulska-Bartyzel
Wielkanocna odsłona Konkursu nakrywania stołów
24 marca 2025 r. odbyła się wielkanocna odsłona Konkursu nakrywania stołów. W tym roku o zwycięstwo walczyło sześć drużyn.
Wszystkie drużyny wykazały się oryginalnością, pokazały najnowsze trendy i włożyły wiele wysiłku w wykonanie swojego zadania. Po laur zwycięstwa udało się sięgnąć następującym zespołom:
I miejsce– klasa II HT i III PT
Julia Sawokajtys
Zuzanna Skowina
Katarzyna Klejmont
Anna Rutkowska
II miejsce– klasa II HT i IV PT
Paula Skindzielewska
Lidia Świerzyńska
Wiktoria Bartnicka
Zuzanna Milewska
III miejsce– klasa II HT i II PT
Marlena Walenda
Dominika Domysławska
Karolina Strecha
Wiktoria Tarlecka
Gratulacje!!!
Następnego dnia po rozstrzygnięciu konkursu stoły oglądali uczniowie ósmych klas, biorący udział w Dniach Otwartych naszej szkoły.
Tradycyjnie, wraz z rozpoczęciem wiosny, w naszej Szkole zorganizowane zostały Dni Otwarte. W tym roku odbyły się one 26 i 27 marca i cieszyły się rekordowym zainteresowaniem. Mury ZSCKR odwiedziło aż 436 uczniów. Gościliśmy całe klasy ósmoklasistów z:
SP w Raczkach, SP w Nowince, SP Z Wiżajn, SP z Jeleniewa, SP z Dubeninek, SP z Płociczna, oraz SP nr 2, 4, 9, 10 i 11 z Suwałk.
Ponadto indywidualnie i z rodzicami zgłosili się uczniowie z następujących szkół:
SP Judziki, SP Filipów, SP Przerośl, SP Kaletnik, SP Żytkiejmy, SP Przebród, SP Krasnopol, SP Rutka-Tartak, SP Bakałarzewo, SP 5 Suwałki, SP 7 Suwałki, SP, SP 3 Gołdap, Akademia Dzieci Ciekawych Świata w Suwałkach.
Młodzież miała okazję spotkać się z uczniami i nauczycielami naszej szkoły, podczas spaceru zwiedzić obiekty szkolne: warsztaty, pracownie, internat. A także wziąć udział w różnorodnych warsztatach,
które przybliżały specyfikę zawodów nauczanych w ZSCKR w Suwałkach, a były to zajęcia:
Masaż relaksacyjny dla psów- Kiedy i jak wykonać masaż TTouch?, Pierwsza pomoc dla zwierząt domowych w różnych przypadkach zagrożenia życia - dla osób zainteresowanych kierunkiem technik weterynarii.
Dla zainteresowanych kuchnią i obsługą klienta przygotowane zostały warsztaty: Masło maślane, czyli najpyszniejsze ciasteczka na świecie, Tajemnicza kuchnia’’, “Bon ton”, czyli savoir-vivre przy stole.
Ósmoklasiści, którzy interesują się światem roślin i chcą rozwijać swoją kreatywność, mogli uczestniczyć w spotkaniach związanych z kierunkiem technik architektury krajobrazu: Rozmnażanie roślin na różne sposoby, Ogród sensoryczny. Poznajemy rośliny, Podstawy projektowania ogrodów przydomowych.
Zainteresowanych techniką, maszynami, rolnictwem i nowoczesnymi metodami prowadzenia gospodarstwa rolnego, mogły zainspirować warsztaty organizowane dla przyszłych techników
mechanizacji rolnictwa, techników rolników i mechaników maszyn i urządzeń rolniczych. Były to:
Wirtualna praca maszynami, Warsztaty z rysunku technicznego, Jak to działa - pokaz hydrauliki, Prezentacja pojazdów i systemów w samochodzie, Jazda testowa autem.
Wszyscy odwiedzający naszą Szkołę mieli także możliwość uczestniczenia w różnorodnych warsztatach matematycznych, językowych, polonistycznych, informatycznych: Językowe gry i zabawy,
Języki obce-koło fortuny -magiczne pudełko -fotobudka, Wiosenny spacer po Suwałkach. Poznajemy patronów suwalskich ulic. Gra dydaktyczna, Matematyczno – przyrodniczy tor przeszkód. Od projektu
do wydruku. Zajęcia z drukarką 3D. A także dowiedzieć się czegoś o sobie podczas zajęć z psychologiem i pedagogiem szkolnym: Mam tę moc - warsztat rozwoju osobistego, Wyobraźnia i kreatywność nie mają granic! Poznaj siebie.
Serdecznie dziękujemy wszystkim nauczycielom prowadzącym warsztaty, uczniom zaangażowanym w przeprowadzenie zajęć i oprowadzającym grupy. Bez Was i Waszego wsparcia Dni Otwarte nie przyciągnęłyby aż tak dużej liczby odwiedzających.
Do zobaczenia za rok!