• 1.png
  • 2.png
  • 3.png
  • 4.png
  • 5.png
  • 6.png
  • 7.png
  • 8.png

Błąd

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but 2021_2022/22_04_01_gotuj_z_klasa is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

III Miejsce w konkursie ,,Gotuj z klasą"  
(01.04.2022)

Trzecia edycja konkursu „Gotuj z klasą” rozstrzygnięta. Uczniowie naszej szkoły Justyna Leszczyńska i Filip Słabiński zajęli 3 miejsce, otrzymali nagrody rzeczowe i dyplomy oraz odbędą staż w restauracji „Platter” Karola Okrasy w Warszawie.

Konkurs skierowany był do uczniów podlaskich ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym. Polegał na przygotowaniu w określonym czasie menu obiadowego opartego na lokalnych produktach wysokiej jakości. W minionych tygodniach odbywały się etapy szkolne, a finał miał miejsce w piątek 25. marca w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku. W zmaganiach finałowych trzeciej edycji konkursu udział wzięło 13 zespołów. Na stole komisji złożonej z Karola Okrasy, Jadwigi Zabielskiej, Franciszka Górskiego, Sławomira Kiedy, Małgorzaty Półtorak oraz Agnieszki Chrzanowskiej królowały dania ściśle związane z Podlaskiem i jego tradycjami.  Każda z drużyn przygotowała  autorską babkę ziemniaczaną. Przewodniczący komisji konkursowej Karol Okrasa docenił pomysłowość i wysoką jakość zaproponowanych przez uczestników potraw. Organizatorem konkursu był Samorząd Województwa Podlaskiego, koordynatorem – Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich, partnerem – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Podlaskiego Kuratora Oświaty. Młodych kucharzy odwiedził także sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rafał Romanowski, który pogratulował im kulinarnej pasji i zaangażowania.

Agata Drywulska - Bartyzel

{gallery}2021_2022/22_04_01_gotuj_z_klasa{/gallery}