• 1.png
  • 2.png
  • 3.png
  • 4.png
  • 5.png
  • 6.png
  • 7.png
  • 8.png

Konkurs ,,Początkiem wszechrzeczy jest woda"
(22.03.2023)  

 

Szczegóły konkursu na plakacie poniżej: 

Targi FERMA w Bydgoszczy
(08.03.2023)  

W ubiegłym tygodniu uczniowie klasy 2 LT, 2BT, 3BT i 4B4H uczestniczyli
w wyjeździe na targi FERMA w Bydgoszczy – największych specjalistycznych targach dla fachowców z produkcji zwierzęcej. Podczas tegorocznej edycji FERMY uczniowie mieli możliwość spotkania z blisko 150 wystawcami, którzy to zaprezentowali bogatą ofertę wszystkiego, co niezbędne w chowie i hodowli. Począwszy od genetyki poprzez pasze i systemy ich zadawania, aplikacje do zarządzania hodowlą, leki i preparaty weterynaryjne, roboty udojowe, wyposażenie budynków inwentarskich, maszyny do zbioru i konserwacji pasz, a także ciągniki i ładowarki.  Podczas dwudniowego pobytu uczniowie zwiedzili także Starówkę Bydgoszczy z przewodnikiem. 

Wyjazd był finansowany z projektu unijnego Szansa na Starcie. 

Marta Zaboklicka, Małgorzata Moroz, Joanna Okrągła

Nauczyciel na medal - Gala Ogólnopolska
(06.03.2023)  

W dniu 04.03.2023 r. na Zamku Królewskim w Warszawie nasz nauczyciel Pan Paweł Siedlecki odebrał statuetkę Nauczyciela na Medal z Województwa Podlaskiego. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. 

Targi ExpoSweet 2023
(06.03.2023)  

W dniach 28 luty - 1 marca 2023 r. uczniowie klasy 2,3 i 4 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w największych targach branży cukierniczej ExpoSweet 2023 w Warszawie. Podczas dwudniowego pobytu uczniowie zwiedzili Warszawę oraz odbyli lekcję otwartą w Zamku Królewski w Warszawie. 

Wyjazd był finansowany z projektu unijnego Szansa na Starcie. 

 Marta Zaboklicka, Ania Wasilewska, Zyta Wiszniewska, Paweł Siedlecki

                    

Warsztaty kulinarne w Monosferze
(06.03.2023)  

 

W dniach 10-11 luty 2023 r. uczniowie klasy 2,3 i 4 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych odbywali warsztaty kulinarne w restauracji Monosfera, w której szefem kuchni jest pan Jarosław Uściński. Pierwszego dnia uczniowie poznali pojęcie food-cost oraz sposoby prowadzenia restauracji, a drugiego dnia mogli spróbować dań z tuńczyka, mule, zupy tajskiej, karkówki wolno gotowanej w sosie BBQ, krewetek oraz kremy brulle. Po warsztatach zwiedziliśmy muzeum Żydów Polskich - POLIN oraz spacerowaliśmy po Warszawskiej Starówce wraz z przewodnikime. 

Wyjazd był finansowany z projektu unijnego Szansa na Starcie. 

 Marta Zaboklicka, Anna Jachimowicz, Emilia Wierzbiło, Paweł Siedlecki

                    

Spotkanie informacyjne dla czwartoklasistów
(06.03.2023)  

17.02.2023 r. w auli szkolnej odbyło się spotkanie młodzieży klas czwartych z podchorążymi Lotniczej Akademii Wojskowej w Dęblinie oraz żołnierzem Wojskowego Centrum Rekrutacji w Suwałkach.

Podchorążowie przedstawili warunki i przebieg rekrutacji na studia wojskowe, opowiedzieli jak przebiega szkolenie oraz jakie korzyści płyną ze studiowania na jednym z kierunków wojskowych. Podzielili się osobistymi motywami i predyspozycjami do bycia w przyszłości pilotami samolotów odrzutowych.

Spotkanie miało na celu skłonienie tegorocznych maturzystów do refleksji „matura i co dalej?”, zaś dla uczniów, którzy mają jeszcze rok nauki – zmotywowanie do świadomego wyboru przedmiotów maturalnych i lepszego wykorzystania czasu przygotowania do matury. Było również okazją do rozmowy z rekruterem Wojskowego Centrum Rekrutacji o możliwości zostania żołnierzem terytorialnej lub dobrowolnej zasadniczej służby wojskowej.

Wszystkim uczestnikom, już dziś życzymy świadomych i właściwych wyborów dalszej ścieżki kariery.

Renata Pałejko – pedagog szkolny