Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

^Powrót na górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ZSCKR

w Suwałkach

Sprawozdania z wycieczek

     19 czerwca 2018 r. młodzież naszej szkoły wyruszyła na pielgrzymkę szlakiem Jana Pawła II.
     Uczniowie odwiedzili sanktuarium w Studzienicznej, gdzie doświadczyli duchowego doznania, gdyż mogli ucałować relikwie naszego papieża. Następnie zwiedzili Pokamedulski Klasztor w Wigrach, ze szczególnym uwzględnieniem pokoi zamieszkiwanych przez Jana Pawła II. Młodzież poznała także życie codzienne Kamedułów oraz ich zasługi dla rozwoju naszego regionu. Uczniowie wysłuchali barwnej legendy o siei wigierskiej. Zakończeniem pielgrzymowania było ognisko i pyszne kiełbaski.

IMG 1997a

     Dnia 06.06.2018 r. odbyła się wycieczka do Zakładu Doświadczalnego w Bartążku. Uczniowie klasy 1TR mogli prześledzić powstawanie materiału siewnego kwalifikowanego oraz poznać nowe dla nich gatunki traw. Następnie wycieczka skierowała się do Gierłoży, gdzie w towarzystwie przewodniczki, uczniowie poznali historię tamtejszych bunkrów.

Opiekuanami wycieczki byli:
Pani Anna Słowikowska
Pan Krzysztof Brzozowski

IMG 1827

Dnia 30 maja 2018 r. uczniowie klasy I TR wzięli udział w wycieczce do Zakładu Doświadczalnego w Biebrzy. Młodzież mogła obserwować technologię zbioru zielonek oraz nowoczesne metody zadawania pasz i zarządzania stadem mlecznym.

Opiekunami wycieczki byli: Pani Anna Słowikowska i Pan Krzysztof Brzozowski.

Czytaj więcej...

20180507 105640
Jak co roku, uczniowie II klasy Technikum Rolniczego byli na wycieczce dydaktycznej w Stadninie Koni w Mikołajewie nad Wigrami. Uczniowie zapoznali się z harmonogramem dnia pracy w stajni, pielęgnacją koni oraz mieli możliwość obserwacji zabiegów weterynaryjnych. Uczestniczyli również w treningu koni sportowych – skoki przez przeszkody.

Czytaj więcej...

4

     Po raz kolejny dzięki projektowi „WSPARCIE NA STARCIE” RPPD.03.03.01-20-0109/16 uczniowie klas technikum architektury krajobrazu pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych Magdaleny Walas  i Moniki Michniewicz uczestniczyli w wyjeździe edukacyjnym- tym razem do Warszawy. Głównym celem podróży był udział w profesjonalnym,   zamkniętym szkoleniu Polskiego Stowarzyszenia Dachy Zielone i GCL Sp. z o.o. dla projektantów i dozoru technicznego dachów zielonych w systemie ZinCo.

Czytaj więcej...

30771640 1635622346553723 26483669 o

     Kilkudziesięciu największych pracodawców w regionie, agencje pracy tymczasowej, urzędy pracy i instytucje oferujące kursy zawodowe. Wszystko to czekało na zainteresowanych w patio Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Suwałkach, w piątek 13 kwietnia b.r.
     Młodzież z klas maturalnych wraz z opiekunem, nauczycielką przedsiębiorczości Martą Pogorzelską, miała sposobność zapoznać się z ofertą pracy w wielu branżach – począwszy od branży budowlanej, drzewnej, meblarskiej czy metalowej, aż po branże spożywczą, ubezpieczeniową czy bankową. Były także oferty pracy za granicą, konsultacje z doradcami oraz specjalne szkolenia (m. in. dla pracodawców dotyczące zatrudniania obcokrajowców).
     Organizatorem targów pracy była suwalska uczelnia, a współorganizatorem Wojewódzki Urząd Pracy w Białymstoku OT w Suwałkach, Powiatowy Urząd Pracy w Suwałkach oraz Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Suwałkach. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Prezydent Miasta Suwałk oraz Starosta Suwalski.
     Podczas targów można było zapoznać się z ofertami pracy następujących firm: 

Czytaj więcej...

30704185 122850058571072 335100594043748352 n

     W dniu 17.04.2018 r. uczniowie biorący udział w projekcie „Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller ice cream” pod opieką Pani Dyrektor Jolanty Nikścin oraz nauczycielek Reginy Renowickiej i Marty Urbanowicz wyjechali na targi Mazury HoReCa w Ostródzie. Podczas tegorocznej edycji uczniowie mieli okazję podziwiać w strefie live cooking zmagania swoich rówieśników w konkursie „Master Challenge” - kreatywny deser lodowy oraz konkurs kucharzy profesjonalistów - „Gęsina w Restauracji”. Uczniowie zobaczyli najnowszy sprzęt gastronomiczny, pokazy sztuki kulinarnej i degustowali różne potrawy i napoje.
     W drodze powrotnej zwiedziliśmy Sanktuarium Matki Bożej w Gietrzwałdzie oraz starówkę w Olsztynie.

Czytaj więcej...