Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

^Powrót na górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ZSCKR

w Suwałkach

DSC 0087Aby obejrzeć galerię kliknij na zdjęcie

   W dniu 08.10.2019 r. odbył się „Szkolny konkurs orki”. W konkursie wzięło udział sześciu uczestników (reprezentantów różnych klas). Pomimo przenikliwego zimna, uczestnicy konkursu wkładali maksimum wysiłku w wykonywane zadanie. Polegało ono na wykonaniu orki zagonowej w tak zwaną „ podwójna rozorywkę”. Oceniana    była precyzja zabiegu oraz jego jakość. Poziom zawodników był bardzo wyrównany. Dwóch najlepszych uczestników konkursu otrzymało tę samą ilość punktów i o zwycięstwie zadecydowała ocena sponsora konkursu, firmy Artprol. Laureatem został uczeń klasy III TR, Dariusz Damian Truchan. II miejsce zajął uczeń klasy IV TR, Krzysztof Siemaszko. III miejsce wywalczył uczeń klasy III TR, Przemysław Milewski. Zwycięzcom gratulujemy!
Opiekunowie konkursu: Pan Krzysztof Brzozowski, Pan Szczepan Sobotka.

 69945101 1173821219468129 3941722088628289536 n
 
   8 września 2019 roku w Suwałkach odbył się VI Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Sąsiedzi przy stole”. Tym razem w zmaganiach wzięli udział kucharze z Suwalszczyzny i niemieckiego Waren. Tematem przewodnim konkursu była kuchnia niemiecka, a gośćmi specjalnymi – Marcin Budynek i Robert Sowa.
     W tym roku naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy II Technik żywienia i usług gastronomicznych: Agnieszka Oszmiańska, Angelika Sidorek, Natalia Rozenkiewicz oraz Filip Słabiński. Młodzież wraz z opiekunem – Martą Urbanowicz – wzięła udział w warsztatach kulinarnych z kuchni niemieckiej z elementami kuchni podlaskiej i produktem regionalnym. Pod czujnym okiem szefa kuchni – Roberta Sowy – uczniowie zaprezentowali Spetzle z kurkami, wędzonym serem z Wiżajn i świeżymi borowikami oraz tradycyjną, niemiecką sałatkę ziemniaczaną.
     Dzięki uczestnictwu w imprezie uczniowie mogli doskonalić umiejętności kulinarne i rozwijać zainteresowania.

Czytaj więcej...

IMG 20190619 134322

     Roksana Kowalczyk i Elżbieta Jakubowska, uczennicy klasy 2TG otrzymały wyróżnienie w konkursie wojewódzkim Gotuj z klasą i w nagrodę zostały zaproszone na warsztaty kulinarne z mistrzem Karolem Okrasą w Majątku Howieny. Wspólne gotowanie pt. "Wędzenie - tradycyjny smak we współczesnej kuchni polskiej", było niesamowitą przygodą i zabawą. W pięknej scenerii i bliskości podlaskiej przyrody powstały pyszne potrawy z nutką dymu. Dziękujemy!

Czytaj więcej...

IMG 9292

     18 czerwca  uczennice klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Agnieszka Oszmiańska i Angelika Sidorek wzięły udział w konkursie Kulinarny Puchar Mięsa Drobiowego. Zespół zajął IV miejsce za potrawę: roladki z piersi indyka w zielonej panierce z musem rabarbarowym wraz z kopytkami duszonymi w soku z kiszonych buraków oraz kiszoną rzodkiewką. Dziewczęta jako nagrodę otrzymały dyplomy i  noże szefa kuchni. Zespół do konkursu przygotowywały Regina Renowicka i Marta Urbanowicz. Gratulujemy sukcesu.

Czytaj więcej...

IMG 9241
     W dniu 24 maja 2019 r. w Karolewie odbyła się VIII edycja Ogólnopolskiego Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego "Smaki Wsi''. Spośród 18 drużyn biorących udział w konkursie uczniowie naszej szkoły: Patrycja Malinowska i Hubert Sylwisty z klasy III ZK pod opieką pani Henryki Dębowskiej okazali się najlepsi. Potrawą, która zdobyła I miejsce były: "Wątróbki drobiowe w miodzie pitnym".

Czytaj więcej...

obraz 1
      22 maja  drużyna z naszej szkoły w składzie : Roksana Kowalczyk i Elżbieta Jakubowska z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięła udział w wojewódzkim etapie konkursu Gotuj z klasą i otrzymała od komisji pod honorowym patronatem  Karola Okrasy wyróżnienie oraz nagrody rzeczowe nagrody rzeczowe za dania oparte na tradycji naszego regionu.Zespół pod opieką pani Alicji Skoczylas przygotował trzy potrawy: śmietanówkę , gęś z soczewiakami i paschę na sękaczu.Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. Wicej informacji znajdziecie pod tym adresem.

Czytaj więcej...