^Powrót na górę
8 września 2019 roku w Suwałkach odbył się VI Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Sąsiedzi przy stole”. Tym razem w zmaganiach wzięli udział kucharze z Suwalszczyzny i niemieckiego Waren. Tematem przewodnim konkursu była kuchnia niemiecka, a gośćmi specjalnymi – Marcin Budynek i Robert Sowa.
W tym roku naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy II Technik żywienia i usług gastronomicznych: Agnieszka Oszmiańska, Angelika Sidorek, Natalia Rozenkiewicz oraz Filip Słabiński. Młodzież wraz z opiekunem – Martą Urbanowicz – wzięła udział w warsztatach kulinarnych z kuchni niemieckiej z elementami kuchni podlaskiej i produktem regionalnym. Pod czujnym okiem szefa kuchni – Roberta Sowy – uczniowie zaprezentowali Spetzle z kurkami, wędzonym serem z Wiżajn i świeżymi borowikami oraz tradycyjną, niemiecką sałatkę ziemniaczaną.
Dzięki uczestnictwu w imprezie uczniowie mogli doskonalić umiejętności kulinarne i rozwijać zainteresowania.
Roksana Kowalczyk i Elżbieta Jakubowska, uczennicy klasy 2TG otrzymały wyróżnienie w konkursie wojewódzkim Gotuj z klasą i w nagrodę zostały zaproszone na warsztaty kulinarne z mistrzem Karolem Okrasą w Majątku Howieny. Wspólne gotowanie pt. "Wędzenie - tradycyjny smak we współczesnej kuchni polskiej", było niesamowitą przygodą i zabawą. W pięknej scenerii i bliskości podlaskiej przyrody powstały pyszne potrawy z nutką dymu. Dziękujemy!
18 czerwca uczennice klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Agnieszka Oszmiańska i Angelika Sidorek wzięły udział w konkursie Kulinarny Puchar Mięsa Drobiowego. Zespół zajął IV miejsce za potrawę: roladki z piersi indyka w zielonej panierce z musem rabarbarowym wraz z kopytkami duszonymi w soku z kiszonych buraków oraz kiszoną rzodkiewką. Dziewczęta jako nagrodę otrzymały dyplomy i noże szefa kuchni. Zespół do konkursu przygotowywały Regina Renowicka i Marta Urbanowicz. Gratulujemy sukcesu.
W dniu 24 maja 2019 r. w Karolewie odbyła się VIII edycja Ogólnopolskiego Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego "Smaki Wsi''. Spośród 18 drużyn biorących udział w konkursie uczniowie naszej szkoły: Patrycja Malinowska i Hubert Sylwisty z klasy III ZK pod opieką pani Henryki Dębowskiej okazali się najlepsi. Potrawą, która zdobyła I miejsce były: "Wątróbki drobiowe w miodzie pitnym".
Uczeń klasy pierwszej Technikum Rolniczego Józef Lisowski zajął III miejsce w Konkursie Wiedzy o Ekonomii i Gospodarce organizowanym przez Wydział Humanistyczno-Ekonomiczny PWSZ w Suwałkach. Tematem tegorocznych zmagań była „Rola sektora bankowego w gospodarce”.
Laureat otrzymał nagrodę pieniężną i upominki rzeczowe. Serdecznie gratulujemy! Nauczycielem prowadzącym była Marta Pogorzelska.