Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

^Powrót na górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ZSCKR

w Suwałkach

 69945101 1173821219468129 3941722088628289536 n
 
   8 września 2019 roku w Suwałkach odbył się VI Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Sąsiedzi przy stole”. Tym razem w zmaganiach wzięli udział kucharze z Suwalszczyzny i niemieckiego Waren. Tematem przewodnim konkursu była kuchnia niemiecka, a gośćmi specjalnymi – Marcin Budynek i Robert Sowa.
     W tym roku naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy II Technik żywienia i usług gastronomicznych: Agnieszka Oszmiańska, Angelika Sidorek, Natalia Rozenkiewicz oraz Filip Słabiński. Młodzież wraz z opiekunem – Martą Urbanowicz – wzięła udział w warsztatach kulinarnych z kuchni niemieckiej z elementami kuchni podlaskiej i produktem regionalnym. Pod czujnym okiem szefa kuchni – Roberta Sowy – uczniowie zaprezentowali Spetzle z kurkami, wędzonym serem z Wiżajn i świeżymi borowikami oraz tradycyjną, niemiecką sałatkę ziemniaczaną.
     Dzięki uczestnictwu w imprezie uczniowie mogli doskonalić umiejętności kulinarne i rozwijać zainteresowania.

Czytaj więcej...

IMG 20190619 134322

     Roksana Kowalczyk i Elżbieta Jakubowska, uczennicy klasy 2TG otrzymały wyróżnienie w konkursie wojewódzkim Gotuj z klasą i w nagrodę zostały zaproszone na warsztaty kulinarne z mistrzem Karolem Okrasą w Majątku Howieny. Wspólne gotowanie pt. "Wędzenie - tradycyjny smak we współczesnej kuchni polskiej", było niesamowitą przygodą i zabawą. W pięknej scenerii i bliskości podlaskiej przyrody powstały pyszne potrawy z nutką dymu. Dziękujemy!

Czytaj więcej...

IMG 9292

     18 czerwca  uczennice klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Agnieszka Oszmiańska i Angelika Sidorek wzięły udział w konkursie Kulinarny Puchar Mięsa Drobiowego. Zespół zajął IV miejsce za potrawę: roladki z piersi indyka w zielonej panierce z musem rabarbarowym wraz z kopytkami duszonymi w soku z kiszonych buraków oraz kiszoną rzodkiewką. Dziewczęta jako nagrodę otrzymały dyplomy i  noże szefa kuchni. Zespół do konkursu przygotowywały Regina Renowicka i Marta Urbanowicz. Gratulujemy sukcesu.

Czytaj więcej...

IMG 9241
     W dniu 24 maja 2019 r. w Karolewie odbyła się VIII edycja Ogólnopolskiego Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego "Smaki Wsi''. Spośród 18 drużyn biorących udział w konkursie uczniowie naszej szkoły: Patrycja Malinowska i Hubert Sylwisty z klasy III ZK pod opieką pani Henryki Dębowskiej okazali się najlepsi. Potrawą, która zdobyła I miejsce były: "Wątróbki drobiowe w miodzie pitnym".

Czytaj więcej...

obraz 1
      22 maja  drużyna z naszej szkoły w składzie : Roksana Kowalczyk i Elżbieta Jakubowska z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięła udział w wojewódzkim etapie konkursu Gotuj z klasą i otrzymała od komisji pod honorowym patronatem  Karola Okrasy wyróżnienie oraz nagrody rzeczowe nagrody rzeczowe za dania oparte na tradycji naszego regionu.Zespół pod opieką pani Alicji Skoczylas przygotował trzy potrawy: śmietanówkę , gęś z soczewiakami i paschę na sękaczu.Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. Wicej informacji znajdziecie pod tym adresem.

Czytaj więcej...

Uczeń kl20190402 1309401asy pierwszej Technikum Rolniczego Józef Lisowski zajął III miejsce w Konkursie Wiedzy o Ekonomii i Gospodarce organizowanym przez Wydział Humanistyczno-Ekonomiczny PWSZ w Suwałkach.  Tematem tegorocznych zmagań była „Rola sektora bankowego w gospodarce”.

            Laureat otrzymał nagrodę pieniężną i upominki rzeczowe. Serdecznie gratulujemy! Nauczycielem prowadzącym była  Marta Pogorzelska.