Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

^Powrót na górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ZSCKR

w Suwałkach

IMG 20190619 134322

     Roksana Kowalczyk i Elżbieta Jakubowska, uczennicy klasy 2TG otrzymały wyróżnienie w konkursie wojewódzkim Gotuj z klasą i w nagrodę zostały zaproszone na warsztaty kulinarne z mistrzem Karolem Okrasą w Majątku Howieny. Wspólne gotowanie pt. "Wędzenie - tradycyjny smak we współczesnej kuchni polskiej", było niesamowitą przygodą i zabawą. W pięknej scenerii i bliskości podlaskiej przyrody powstały pyszne potrawy z nutką dymu. Dziękujemy!

Czytaj więcej...

IMG 9292

     18 czerwca  uczennice klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Agnieszka Oszmiańska i Angelika Sidorek wzięły udział w konkursie Kulinarny Puchar Mięsa Drobiowego. Zespół zajął IV miejsce za potrawę: roladki z piersi indyka w zielonej panierce z musem rabarbarowym wraz z kopytkami duszonymi w soku z kiszonych buraków oraz kiszoną rzodkiewką. Dziewczęta jako nagrodę otrzymały dyplomy i  noże szefa kuchni. Zespół do konkursu przygotowywały Regina Renowicka i Marta Urbanowicz. Gratulujemy sukcesu.

Czytaj więcej...

IMG 9241
     W dniu 24 maja 2019 r. w Karolewie odbyła się VIII edycja Ogólnopolskiego Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego "Smaki Wsi''. Spośród 18 drużyn biorących udział w konkursie uczniowie naszej szkoły: Patrycja Malinowska i Hubert Sylwisty z klasy III ZK pod opieką pani Henryki Dębowskiej okazali się najlepsi. Potrawą, która zdobyła I miejsce były: "Wątróbki drobiowe w miodzie pitnym".

Czytaj więcej...

obraz 1
      22 maja  drużyna z naszej szkoły w składzie : Roksana Kowalczyk i Elżbieta Jakubowska z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięła udział w wojewódzkim etapie konkursu Gotuj z klasą i otrzymała od komisji pod honorowym patronatem  Karola Okrasy wyróżnienie oraz nagrody rzeczowe nagrody rzeczowe za dania oparte na tradycji naszego regionu.Zespół pod opieką pani Alicji Skoczylas przygotował trzy potrawy: śmietanówkę , gęś z soczewiakami i paschę na sękaczu.Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. Wicej informacji znajdziecie pod tym adresem.

Czytaj więcej...

Uczeń kl20190402 1309401asy pierwszej Technikum Rolniczego Józef Lisowski zajął III miejsce w Konkursie Wiedzy o Ekonomii i Gospodarce organizowanym przez Wydział Humanistyczno-Ekonomiczny PWSZ w Suwałkach.  Tematem tegorocznych zmagań była „Rola sektora bankowego w gospodarce”.

            Laureat otrzymał nagrodę pieniężną i upominki rzeczowe. Serdecznie gratulujemy! Nauczycielem prowadzącym była  Marta Pogorzelska.


     W dniach 2 – 3 kwietnia 2019 r. w Białymstoku odbył się Wojewódzki Turniej Gastronomiczny pt. „Magiczne Smaki”, w którym brało udział 32 uczniów. Młodzież do konkursu przygotowywała Teresa Łapińska.
     W zawodach kulinarnych naszą szkołę reprezentowali: Emilia Tyczkowska z kl. III TG oraz Hubert Sylwisty z kl. III ZK. Uczniowie przygotowali oryginalne i wykwintne potrawy. Emilka zaserwowała polędwiczki wieprzowe sous – vide w panierce ziołowej z sosem żurawinowym i karmelizowanymi różyczkami z kalafiora i brokułu. Zajęła miejsce V za oryginalne sporządzenie i smak oraz V miejsce „Szefów Kuchni”. Natomiast Hubert Sylwisty zaproponował łososia w sianie, palonego salsą z pieczonej papryki, ziemią ziołową, puree z selera i coulis malinowym. Uczeń otrzymał wyróżnienie za oryginalne sporządzenie i smak oraz IV miejsce „Szefów Kuchni”. Uczestnicy otrzymali nagrody rzeczowe i dyplomy.

Zwycięzcom gratulujemy, życzymy dalszych sukcesów i magicznych smaków!