Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

^Powrót na górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ZSCKR

w Suwałkach

WP 20171115 12 07 40 Pro1
     Niezwykle miło jest poinformować, że uczennica klasy III TAK – Kinga Zielińska, otrzymała stypendium Prezesa Rady Ministrów za osiągnięcia w roku szkolnym 2016/2017. W dniu 15.11.2017 r., uczestniczyła w uroczystości odebrania dyplomów w II LO w Białymstoku, zorganizowanej przez Kuratorium Oświaty w Białymstoku. Gospodarzem ceremonii była Pani Bożena Dzitkowska – wicekurator oświaty. Jesteśmy dumni z tego, że Kinga znalazła się wśród 120 uczniów podlaskich szkół ponadgimnazjalnych, uhonorowanych przez premiera polskiego rządu za wysokie, wyróżniające się wyniki w nauce i wzorowe zachowanie.

Czytaj więcej...

Jeśli masz talent literacki, „lekkie pióro” i lubisz pisać, zapraszamy do wzięcia udziału w Szkolnym Konkursie Literackim na najpiękniejszą baśń.
Wystarczy przypomnieć cechy gatunkowe baśni i napisać własną. Praca powinna liczyć co najmniej 250 słów.
Termin składania prac: do 5 grudnia 2017 roku.
Miejsce składania prac: biblioteka szkolna, sala 27 H lub sala 23.
Dla zwycięzców konkursu przewidziano interesujące nagrody!

Marta Baluta
Patrycja Peszka

IMG 5051

 

     Ziemniaki to bardzo wszechstronne i uniwersalne warzywa. Możemy je przyrządzić na tysiące sposobów: pieczone, gotowane, z koperkiem, z jajkiem, z mięsem, w formie baby ziemniaczanej lub klusek. Często stanowią bazę zup i sałatek. Bez wątpienia ziemniaki są jednym z podstawowych składników jadłospisu ludzi na całym świecie.
      10 października 2017 r. w naszej szkole odbyła się kolejna edycja Konkursu ziemniaczanego. W tym roku jego motywem przewodnim była sałatka ziemniaczana. W kulinarnych zmaganiach udział wzięli uczniowie technikum klas żywieniowych oraz szkoły zawodowej – kucharz.

Czytaj więcej...

IMG 20170909 1138499 września 2017r. w Warszawie uczniowie Kacper Bejlik z kl. IV TG i Hubert Sylwisty z kl. II ZK zdobyli IV miejsce w finale VI edycji Ogólnopolskiego konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty regionalne. Otrzymali wyróżnienie oraz wysoką nagrodę pieniężną za potrawę z jesiotra suwalskiego w towarzystwie kresowych soczewiaków z bryndzą podhalańską, kawioru, emulsji buraczanej i jadalnych chwastów.

Czytaj więcej...

potrawa

 

     Kacper Bejlik i Hubert Sylwisty zostali laureatami Etapu II, i zakwalifikowali się do Etapu III, VI edycji Ogólnopolskiego konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty regionalne, zarejestrowane lub aplikujące o ChNP, ChOG, GTS.

Czytaj więcej...

1

     Nasz uczeń Jakub Barszczewski zdobył drugie miejsce w Eliminacjach Centralnych XLI Edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku Agrobiznes i otrzymał tytuł laureata. W nagrodę uzyskał prawo podjęcia studiów na wybranej wyższej uczelni oraz otrzymał roczne stypendium.
Gratulujemy!
    
Jakuba Barszczewskiego przygotowywała nauczycielka ZSCKR w Suwałkach Pani Zyta Wiszniewska.

Czytaj więcej...