Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

^Powrót na górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ZSCKR

w Suwałkach

Uczeń kl20190402 1309401asy pierwszej Technikum Rolniczego Józef Lisowski zajął III miejsce w Konkursie Wiedzy o Ekonomii i Gospodarce organizowanym przez Wydział Humanistyczno-Ekonomiczny PWSZ w Suwałkach.  Tematem tegorocznych zmagań była „Rola sektora bankowego w gospodarce”.

            Laureat otrzymał nagrodę pieniężną i upominki rzeczowe. Serdecznie gratulujemy! Nauczycielem prowadzącym była  Marta Pogorzelska.


     W dniach 2 – 3 kwietnia 2019 r. w Białymstoku odbył się Wojewódzki Turniej Gastronomiczny pt. „Magiczne Smaki”, w którym brało udział 32 uczniów. Młodzież do konkursu przygotowywała Teresa Łapińska.
     W zawodach kulinarnych naszą szkołę reprezentowali: Emilia Tyczkowska z kl. III TG oraz Hubert Sylwisty z kl. III ZK. Uczniowie przygotowali oryginalne i wykwintne potrawy. Emilka zaserwowała polędwiczki wieprzowe sous – vide w panierce ziołowej z sosem żurawinowym i karmelizowanymi różyczkami z kalafiora i brokułu. Zajęła miejsce V za oryginalne sporządzenie i smak oraz V miejsce „Szefów Kuchni”. Natomiast Hubert Sylwisty zaproponował łososia w sianie, palonego salsą z pieczonej papryki, ziemią ziołową, puree z selera i coulis malinowym. Uczeń otrzymał wyróżnienie za oryginalne sporządzenie i smak oraz IV miejsce „Szefów Kuchni”. Uczestnicy otrzymali nagrody rzeczowe i dyplomy.

Zwycięzcom gratulujemy, życzymy dalszych sukcesów i magicznych smaków!

 

      W dniach 14-15 marca 2019 r. w Poznaniu odbył się III etap centralny Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. W eliminacjach szkolnych w 7 okręgach (poznański, toruński, olsztyński, kielecki, katowicki, łódzki, wrocławski) brało udział 753 uczniów z 41 szkół. Do finału zakwalifikowano 45 uczniów z 25 szkół, w tym dwóch uczniów z Zespołu Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach: Damian Buczyński i Korneliusz Budrowski, którzy są uczniami klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Do olimpiady młodzież przygotowywały Teresa Łapińska i Marta Urbanowicz.

Czytaj więcej...

Uczeń naszej szkoły Paweł Nowikow zajął II miejsce  w XXIII Wojewódzkim Konkursie „Bezpieczna praca w gospodarstwie rolnym”. Serdecznie gratulujemy!!!!.

Nauczycielem prowadzącym był Pan Krzysztof Brzozowski

zapraszam do wzięcia udziału
w konkursie historycznym
związanym z Żołnierzami Wyklętymi

Pytania będą dotyczyć udziału polskich żołnierzy w walkach II wojny światowej, wiedzy o Armii Krajowej oraz biogramów członków podziemia antykomunistycznego: Witolda Pileckiego, Danuty Siedzikówny, Henryka Szendzielarza i Łukasza Cieplińskiego.

Termin: 18 marca 2019 r., godzina: 08.50.
Miejsce: sala 27h
Zgłoszenia: Zbigniew Masłowski, sala 27h

    4 marca 2019 r. odbył się 37 edycja finału etapu wojewódzkiego Olimpiady Młodych Producentów Rolnych. W Olimpiadzie tej biorą udział uczniowie szkół rolniczych, studenci uczelni rolniczych oraz rolnicy indywidualni. Nasza szkoła od wielu lat bierze udział w tym wydarzeniu. W tym roku reprezentowali nas uczniowie:

  • Piotr Sadowski klasa IV technik rolnik,
  • Paweł Nowikow klasa IV technik rolnik,
  • Radosław Czulewicz klasa IV technik rolnik,
  • Marcin Matusiewicz klasa IV technik rolnik,
  • Michał Haraburda klasa III technik rolnik,
  • Tomasz Bernatowicz klasa III technik rolnik.

   Uczniowie ci, zakwalifikowali się do etapu wojewódzkiego po przeprowadzeniu eliminacji szkolnych. Do następnego etapu zakwalifikował się Piotr Sadowski.
   Olimpiada ta jest okazją do poszerzania wiedzy z rolnictwa, wymiany doświadczeń, nawiązywania nowych, wartościowych znajomości.
   W lutym, uczniowie klasy III technikum rolniczego uczestniczyli w szkoleniu zawodowym „Nowoczesne technologie uprawy zbóż w województwie podlaskim” . Szkolenie zostało zorganizowane przez Podlaską Izbę Rolniczą i współfinansowane ze środków UE w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna”, PROW.
   Przystępna forma wykładu wzbudziła duże zainteresowanie uczniów oraz poszerzyła ich wiedzę z zakresu produkcji roślinnej.