Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

^Powrót na górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ZSCKR

w Suwałkach

plakat konkurs strona

Szczegóły w załącznikach poniżej

Wszelkie pytania proszę kierować na email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

W przypadku braku skanera, formularze proszę dostarczyć osobiście do Pana Krzysztofa Brzozowskiego.

IMG 1906
     10 października Natalia Rozenkiewicz i Filip Słabiński – uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięli udział w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Gołębie na talerzu”.
     Patronat honorowy nad spotkaniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Jan Krzysztof Ardanowski.
     Uczniowie stworzyli autorski przepis na pierś z gołębia z sosem foie gras, kopytka dyniowe oraz puree z kasztanów.
     Jury doceniło uczniów, którzy za przygotowaną potrawę otrzymali I miejsce.
     Wygranych do konkursu przygotowywała pani Marta Urbanowicz. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Czytaj więcej...

DSC 0087Aby obejrzeć galerię kliknij na zdjęcie

   W dniu 08.10.2019 r. odbył się „Szkolny konkurs orki”. W konkursie wzięło udział sześciu uczestników (reprezentantów różnych klas). Pomimo przenikliwego zimna, uczestnicy konkursu wkładali maksimum wysiłku w wykonywane zadanie. Polegało ono na wykonaniu orki zagonowej w tak zwaną „ podwójna rozorywkę”. Oceniana    była precyzja zabiegu oraz jego jakość. Poziom zawodników był bardzo wyrównany. Dwóch najlepszych uczestników konkursu otrzymało tę samą ilość punktów i o zwycięstwie zadecydowała ocena sponsora konkursu, firmy Artprol. Laureatem został uczeń klasy III TR, Dariusz Damian Truchan. II miejsce zajął uczeń klasy IV TR, Krzysztof Siemaszko. III miejsce wywalczył uczeń klasy III TR, Przemysław Milewski. Zwycięzcom gratulujemy!
Opiekunowie konkursu: Pan Krzysztof Brzozowski, Pan Szczepan Sobotka.

 69945101 1173821219468129 3941722088628289536 n
 
   8 września 2019 roku w Suwałkach odbył się VI Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Sąsiedzi przy stole”. Tym razem w zmaganiach wzięli udział kucharze z Suwalszczyzny i niemieckiego Waren. Tematem przewodnim konkursu była kuchnia niemiecka, a gośćmi specjalnymi – Marcin Budynek i Robert Sowa.
     W tym roku naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy II Technik żywienia i usług gastronomicznych: Agnieszka Oszmiańska, Angelika Sidorek, Natalia Rozenkiewicz oraz Filip Słabiński. Młodzież wraz z opiekunem – Martą Urbanowicz – wzięła udział w warsztatach kulinarnych z kuchni niemieckiej z elementami kuchni podlaskiej i produktem regionalnym. Pod czujnym okiem szefa kuchni – Roberta Sowy – uczniowie zaprezentowali Spetzle z kurkami, wędzonym serem z Wiżajn i świeżymi borowikami oraz tradycyjną, niemiecką sałatkę ziemniaczaną.
     Dzięki uczestnictwu w imprezie uczniowie mogli doskonalić umiejętności kulinarne i rozwijać zainteresowania.

Czytaj więcej...

IMG 20190619 134322

     Roksana Kowalczyk i Elżbieta Jakubowska, uczennicy klasy 2TG otrzymały wyróżnienie w konkursie wojewódzkim Gotuj z klasą i w nagrodę zostały zaproszone na warsztaty kulinarne z mistrzem Karolem Okrasą w Majątku Howieny. Wspólne gotowanie pt. "Wędzenie - tradycyjny smak we współczesnej kuchni polskiej", było niesamowitą przygodą i zabawą. W pięknej scenerii i bliskości podlaskiej przyrody powstały pyszne potrawy z nutką dymu. Dziękujemy!

Czytaj więcej...