Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

^Powrót na górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ZSCKR

w Suwałkach

Błąd
  • Błąd krytyczny rozszerzenia [sigplus]: Dla folderu galerii obrazów Kurs nowoczesnej kuchni regionalnej oczekiwana jest względna ścieżka do folderu startowego określonego w konfiguracji rozszerzenia w zapleczu systemu Joomla!.

Błąd krytyczny rozszerzenia [sigplus]: Dla folderu galerii obrazów Kurs nowoczesnej kuchni regionalnej oczekiwana jest względna ścieżka do folderu startowego określonego w konfiguracji rozszerzenia w zapleczu systemu Joomla!.

 IMG 20190604 183927
    W ramach projektu ,,Wsparcie na starcie” w  szkolnej pracowni technologii gastronomicznej odbył się Kurs nowoczesnej kuchni regionalnej. Pod okiem Alicji Skoczylas uczniowie przygotowywali potrawy związane z tradycją kulinarną Suwalszczyzny. Nie zabrakło chłodników, potraw z ryb, kaczki, polędwiczek wieprzowych gotowanych metodą sous vide w towarzystwie soczewiaków, babki ziemniaczanej, kibinów, puree z groszku zielonego, marchwi oraz ziemniaczanych czy szpinakowych chipsów. Na talerzach pojawiły się desery z twarogu zrobionego metodą naszych babć, pachnące drożdżówki. Uczniowie próbowali też elementów kuchni molekularnej, takich jak galaretki, żele marchewkowe, buraczkowe, kolorowe tiule, kawior z ogórka, pianki owocowe, espumy ziołowe oraz dzikie rośliny i kwiaty jadalne. Przygotowane przez młodzież potrawy zachwycały i zaskakiwały wyjątkowym smakiem i wyglądem.


    Dzięki temu innowacyjnemu programowi uczniowie samodzielnie wyszukiwali , tworzyli receptury z wykorzystaniem produktów regionalnych i wykonywali potrawy, stosując nowe techniki kulinarne.
{gallery}Kurs nowoczesnej kuchni regionalnej{/gallery}