Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

^Powrót na górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ZSCKR

w Suwałkach

Wydarzenia

Rozpoczęcie roku szkolnego 2020/2021 w hali sportowej

Klasy I – godz. 9.00

Klasy II – godz. 9.30

Klasy III, IV – godz. 10.00

123454

     Biblioteka Publiczna im. Marii Konopnickiej w Suwałkach obchodzi w tym roku 75 rocznicę swojego istnienia. Z tej okazji osobiście wybraliśmy się do zaprzyjaźnionej z naszą szkołą szanownej jubilatki.
     W imieniu całej społeczności szkolnej gratulacje, najlepsze życzenia i podziękowania za współpracę przekazała Pani Dyrektor naszej szkoły oraz nauczyciele bibliotekarze i przedstawicielka braci uczniowskiej - Izabela Aniołowska.
     Dodatkiem do życzeń były kwiaty i tort (oczywiście w kształcie książki), które zostały wręczone Pani Dyrektor biblioteki.
     Za pomoc w przygotowaniu niespodzianki nauczyciele bibliotekarze dziękują Paniom: M. Chmielewskiej, M. Michniewicz, A. Skoczylas i M. Urbanowicz.

Czytaj więcej...

21 lutego obchodzimy Dzień Języka Ojczystego. Zapraszamy do wspólnego świętowania! Zaplanowałyśmy sporo atrakcji:

  • Program artystyczny, który odbędzie się w piątek, na auli szkolnej w czasie długiej przerwy. W tym dniu chcemy gościć KLASY PIERWSZE. Pozostałą społeczność szkoły zapraszamy na aulę szkolną, w poniedziałek podczas długiej przerwy,
  • Biegane dyktando, które odbędzie się w piątek na 3 godz. lekcyjnej (9:40 – 10:25) na auli szkolnej. Do udziału w ortograficznych zmaganiach zapraszamy uczniów klas pierwszych. Prosimy o wytypowanie delegacji dwuosobowej z każdej klasy i zaopatrzenie się w długopisy,
  • Konkurs Poprawnej Polszczyzny, który odbędzie się w piątek na 3 godz. lekcyjnej (9:40 – 10:25) w sali nr 30. Do sprawdzenia językowych umiejętności zapraszamy uczniów klas II – IV. Prosimy o wytypowanie dwuosobowej delegacji z każdej klasy, która bez problemu połączy się z Internetem przez smartfona.

Zwycięzcom zawodów językowych gwarantujemy świetną zabawę, uznanie w oczach rówieśników oraz nagrody.
Zapraszamy do udziału w konkursach!

Nauczycielki bibliotekarki i polonistki.

IMG 8874

     W ubiegłym tygodniu uczniowie klas gastronomicznych wzięli udział w warsztatach kulinarnych, których motywem przewodnim była mąka orkiszowa – jasna i razowa.
     Orkisz to starożytna odmiana pszenicy, która nie została poddana żadnym modyfikacjom, dlatego uchodzi za zdrowszą odmianę pszenicy zwyczajnej. Na wiele dziesięcioleci zniknęła z polskich pól. Obecnie cieszy się coraz większym zainteresowaniem rolników i konsumentów żywności prozdrowotnej.
     Dlaczego warto zastosować orkisz w kuchni? Przede wszystkim jest dobrym źródłem białka i błonnika pokarmowego. Zawiera także mangan, fosfor, magnez, cynk, żelazo i witaminę B3. Substancją wyróżniającą orkisz jest rodanid – związek o działaniu naturalnego antybiotyku, który stymuluje układ odpornościowy. Orkisz jest pomocny przy regulacji rytmu wypróżnień, obniżeniu cholesterolu, poprawie krążenia krwi, ponadto zmniejsza ryzyko anemii, miażdżycy i nowotworu jelita grubego.

Czytaj więcej...

     Nasza szkoła bierze udział w programie „Zapomniane przepisy w nowoczesnej odsłonie”, który skierowany jest do młodzieży klas II - IV szkół gastronomicznych z całej Polski. Warsztaty prowadzą szefowie kuchni: Łukasz Konik i Tomasz Milewski.
     Głównym celem tegoż programu jest rozbudzanie zainteresowań młodzieży nowatorskimi metodami pracy w dziedzinie gastronomii oraz czerpanie inspiracji z kulinarnego dziedzictwa Polski.
      Dodatkowo każda szkoła uczestnicząca w projekcie weźmie udział w projekcie organizowanym przez Social Media dotyczącym największej ilości udostępnień postu, lajków z wykorzystaniem przepisu z danej szkoły. Zwycięzcy otrzymają niebagatelne nagrody rzeczowe.
      Dlatego udostępniajcie i lajkujcie:

https://www.facebook.com/103598994503486/posts/109286107268108

20200113 131916
     W dniach 13 – 14 stycznia 2020 r. w Białymstoku odbyły się eliminacje do pierwszej edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa na drobiowe smaki”. Organizatorem przedsięwzięcia jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Kulinarne potyczki mają przede wszystkim promować drób jako wartościowy składnik nowoczesnych potraw, a także obalić mity na temat jego szkodliwości.
     Nasza szkoła po dwóch dniach wielkich emocji i ciężkiej pracy zajęła III miejsce. W skład naszego zespołu wchodzili: Beata Zielińska z klasy I P4 oraz Filip Słabiński z klasy II PT. Młodzieży pomagał Pan Paweł Siedlecki, którego wspierała Pani Marta Urbanowicz.

Czytaj więcej...