Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

^Powrót na górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ZSCKR

w Suwałkach

Wydarzenia

21 lutego obchodzimy Dzień Języka Ojczystego. Zapraszamy do wspólnego świętowania! Zaplanowałyśmy sporo atrakcji:

  • Program artystyczny, który odbędzie się w piątek, na auli szkolnej w czasie długiej przerwy. W tym dniu chcemy gościć KLASY PIERWSZE. Pozostałą społeczność szkoły zapraszamy na aulę szkolną, w poniedziałek podczas długiej przerwy,
  • Biegane dyktando, które odbędzie się w piątek na 3 godz. lekcyjnej (9:40 – 10:25) na auli szkolnej. Do udziału w ortograficznych zmaganiach zapraszamy uczniów klas pierwszych. Prosimy o wytypowanie delegacji dwuosobowej z każdej klasy i zaopatrzenie się w długopisy,
  • Konkurs Poprawnej Polszczyzny, który odbędzie się w piątek na 3 godz. lekcyjnej (9:40 – 10:25) w sali nr 30. Do sprawdzenia językowych umiejętności zapraszamy uczniów klas II – IV. Prosimy o wytypowanie dwuosobowej delegacji z każdej klasy, która bez problemu połączy się z Internetem przez smartfona.

Zwycięzcom zawodów językowych gwarantujemy świetną zabawę, uznanie w oczach rówieśników oraz nagrody.
Zapraszamy do udziału w konkursach!

Nauczycielki bibliotekarki i polonistki.

IMG 8874

     W ubiegłym tygodniu uczniowie klas gastronomicznych wzięli udział w warsztatach kulinarnych, których motywem przewodnim była mąka orkiszowa – jasna i razowa.
     Orkisz to starożytna odmiana pszenicy, która nie została poddana żadnym modyfikacjom, dlatego uchodzi za zdrowszą odmianę pszenicy zwyczajnej. Na wiele dziesięcioleci zniknęła z polskich pól. Obecnie cieszy się coraz większym zainteresowaniem rolników i konsumentów żywności prozdrowotnej.
     Dlaczego warto zastosować orkisz w kuchni? Przede wszystkim jest dobrym źródłem białka i błonnika pokarmowego. Zawiera także mangan, fosfor, magnez, cynk, żelazo i witaminę B3. Substancją wyróżniającą orkisz jest rodanid – związek o działaniu naturalnego antybiotyku, który stymuluje układ odpornościowy. Orkisz jest pomocny przy regulacji rytmu wypróżnień, obniżeniu cholesterolu, poprawie krążenia krwi, ponadto zmniejsza ryzyko anemii, miażdżycy i nowotworu jelita grubego.

Czytaj więcej...

     Nasza szkoła bierze udział w programie „Zapomniane przepisy w nowoczesnej odsłonie”, który skierowany jest do młodzieży klas II - IV szkół gastronomicznych z całej Polski. Warsztaty prowadzą szefowie kuchni: Łukasz Konik i Tomasz Milewski.
     Głównym celem tegoż programu jest rozbudzanie zainteresowań młodzieży nowatorskimi metodami pracy w dziedzinie gastronomii oraz czerpanie inspiracji z kulinarnego dziedzictwa Polski.
      Dodatkowo każda szkoła uczestnicząca w projekcie weźmie udział w projekcie organizowanym przez Social Media dotyczącym największej ilości udostępnień postu, lajków z wykorzystaniem przepisu z danej szkoły. Zwycięzcy otrzymają niebagatelne nagrody rzeczowe.
      Dlatego udostępniajcie i lajkujcie:

https://www.facebook.com/103598994503486/posts/109286107268108

20200113 131916
     W dniach 13 – 14 stycznia 2020 r. w Białymstoku odbyły się eliminacje do pierwszej edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa na drobiowe smaki”. Organizatorem przedsięwzięcia jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Kulinarne potyczki mają przede wszystkim promować drób jako wartościowy składnik nowoczesnych potraw, a także obalić mity na temat jego szkodliwości.
     Nasza szkoła po dwóch dniach wielkich emocji i ciężkiej pracy zajęła III miejsce. W skład naszego zespołu wchodzili: Beata Zielińska z klasy I P4 oraz Filip Słabiński z klasy II PT. Młodzieży pomagał Pan Paweł Siedlecki, którego wspierała Pani Marta Urbanowicz.

Czytaj więcej...

IMG 5975

    W dniu 11 grudnia w naszej szkole gościliśmy uczniów klas ósmych ze Szkoły Podstawowej w Kaletniku oraz Szkoły Podstawowej nr 2 w Suwałkach. Wizyta była okazją do zapoznania się z kierunkami kształcenia oferowanymi przez naszą placówkę.
     Młodzież przede wszystkim uczestniczyła w interesujących warsztatach. Nasi goście zaangażowali się w pieczenie bożonarodzeniowych pierniczków. Mogli przyjrzeć się klinicznemu badaniu psa, a także uczestniczyć w obsłudze i diagnostyce pojazdów rolniczych. Dodatkowo uczniowie sprawdzili swoje zdolności manualne, gdyż samodzielnie przygotowywali ozdoby choinkowe lub stroiki świąteczne.
    Ponadto obejrzeli efekty pracy naszych uczniów podczas Konkursu nakrywania stołów bożonarodzeniowych. Estetyka wykonanych dekoracji wywarła na naszych gościach olbrzymie wrażenie.