Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

^Powrót na górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ZSCKR

w Suwałkach

Wydarzenia

     28 lutego 2019r. w naszej szkole odbyła się V edycja programu informacyjno – szkoleniowego z zakresu jakości mięsa drobiowego „Stawiam na drób”. Warsztaty prowadził założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej – Marcin Budynek, ceniony w świecie autorytet kulinarny.
     Spotkanie rozpoczęło się od szkolenia na temat mięsa drobiowego, którego używamy na co dzień, a więc kurczaka, kaczki, gęsi oraz mniej znanego gołębia czy przepiórki. Następnie, pod czujnym okiem szefów kuchni, uczniowie wzięli udział w części praktycznej. Podczas fakultetów uczestnicy poznawali nowoczesne metody obróbki technologicznej drobiu oraz ciekawe kompozycje smakowe i aranżacje potraw. Uczniowie pracowali w zespołach dwuosobowych i przygotowali między innymi następujące potrawy:

  • Gęś z frytkami z batatów i brukselką,
  • Kaczkę z prażonymi bakaliami i jabłkiem,
  • Kurczaka po malezyjsku z ryżem kokosowym,
  • Pierś z kaczki z sous-vide,
  • Pierś z kurczaka z krem z batatów,
  • Kurczaka z selerem naciowym i makaronem,
  • Sałatkę ze szpinakiem, kurczakiem i sosem winegret.

        Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem. Na zakończenie spotkania uczestnicy otrzymali upominki i certyfikaty.

     W piątek 22.02.2019r. odbyła się w naszej szkole kolejna edycja konkursu kulinarnego „Moja ulubiona potrawa”. W tym roku tematem wiodącym były „Fantazje pierogowe”.
    
Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem wśród uczniów. Dziesięć dwuosobowych drużyn walczyło o nagrody i uznanie w oczach jury pod przewodnictwem Pani Bogusławy Nowosadko - szefowej kuchni restauracji w Pokamedulskim Klasztorze w Wigrach.
     Pierwsze miejsce zdobyła drużyna z klasy I BK w składzie: Maciej Pietras i Rafał Baluta za pierogi drożdżowe z owocami. Drugie miejsce - reprezentantki klasy II BK - Paulina Kęsikiewicz i Urszula Kramarewicz za pierogi z pieca z sosem czosnkowym. Trzecie miejsce przypadło w udziale przedstawicielkom klasy I BK - Patrycji Kozłowskiej i Milenie Sawickiej - za pierogi z kapustą i grzybami.

Czytaj więcej...