III Miejsce w konkursie ,,Gotuj z klasą"
(01.04.2022)
Trzecia edycja konkursu „Gotuj z klasą” rozstrzygnięta. Uczniowie naszej szkoły Justyna Leszczyńska i Filip Słabiński zajęli 3 miejsce, otrzymali nagrody rzeczowe i dyplomy oraz odbędą staż w restauracji „Platter” Karola Okrasy w Warszawie.
Konkurs skierowany był do uczniów podlaskich ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym. Polegał na przygotowaniu w określonym czasie menu obiadowego opartego na lokalnych produktach wysokiej jakości. W minionych tygodniach odbywały się etapy szkolne, a finał miał miejsce w piątek 25. marca w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku. W zmaganiach finałowych trzeciej edycji konkursu udział wzięło 13 zespołów. Na stole komisji złożonej z Karola Okrasy, Jadwigi Zabielskiej, Franciszka Górskiego, Sławomira Kiedy, Małgorzaty Półtorak oraz Agnieszki Chrzanowskiej królowały dania ściśle związane z Podlaskiem i jego tradycjami. Każda z drużyn przygotowała autorską babkę ziemniaczaną. Przewodniczący komisji konkursowej Karol Okrasa docenił pomysłowość i wysoką jakość zaproponowanych przez uczestników potraw. Organizatorem konkursu był Samorząd Województwa Podlaskiego, koordynatorem – Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich, partnerem – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Podlaskiego Kuratora Oświaty. Młodych kucharzy odwiedził także sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rafał Romanowski, który pogratulował im kulinarnej pasji i zaangażowania.
Agata Drywulska - Bartyzel
{gallery}2021_2022/22_04_01_gotuj_z_klasa{/gallery}